Prvi Karlovački

Damir Mandić: “Moramo biti iskreni i radišni zbog svih naših planova”

12.07.2019

Karlovac

Održana svečana sjednica karlovačkog Gradskog vijeća povodom 440. rođendana grada Karlovca

Središnja svečana događanja obilježavanja Dana grada Karlovca održana su danas, dan uoči 440. rođendana. Svečani dio proslave počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih branitelja. Svetu misu u crkvi Presvetog Trojstva predvodio je pomoćni biskup zagrebački monsinjor Ivan Šaško. Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u Gradskom kazalištu Zorin dom. Sjednici su prisustvovali izaslanica hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović glasnogovornica u Uredu predsjednice Ivana Crnić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića župan Karlovačke županije Damir Jelić, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, brojni uzvanici te gosti iz Kanade, Austrije i Italije. Treba istaknuti da je svečanoj sjednici prisustvovao i hrvatski domoljub, poslovni čovjek i veliki prijatelj grada Karlovca Anton Kikaš iz Toronta. Prigodnim riječima prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Matija Furač.

-Naš grad jedan od rijetkih koji zna točan dan svoga postanka, to je bilo 13. srpnja 1579. godine. Šesterokraka zvijezda sutra slavi svoj 440. rođendan. Nikad osvojen grad u brojnim ratovima, koji su prošli ovim krajevima. Od vojne utvrde, grad je polako postao grad susreta, grad ljudi. Karlovac priča priču o tome da je grad djece, mladih, starih, individualaca, zajednica, udruga, grad ljudi. Ne samo da priča, Karlovac to i živi. U sinergiji gradimo Karlovac za budućnost. Hrvatski branitelji pokazali u kako se voli i brani domovina, rekao je Matija Furač.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da moramo biti iskreni i radišni zbog svih naših planova.

-Čestitam svim nagrađenima, ove nagrade su zahvale vama i vašim obiteljima za sve što ste napravili. Moram istaknuti da je za nas bila prekretnica sjednica Vlade, koja je u prosincu održana u Karlovcu. Tada smo dobili snažan poticaj. Zahvala svima, koji su sudjelovali u projektima važnim za građane grada Karlovca. Jednako je važan svaki stanovnik, svaki naš kvart i mjesni odbor. Naša odgovornost je za sve što se dogodilo, što se događa i što će biti. Moramo biti iskreni i radišni zbog svih naših planova, kazao je Damir Mandić.

Bivši gradonačelnik, a sadašnji župan Damir Jelić nabrojao je niz bitnih projekata u gradu Karlovcu i istaknuo da se grad vraća gradu.

-Kada govorimo da je prebivalište tamo gdje bivamo, biti, to biti u gradu Karlovcu jest ova pravilna šestokraka zvijezda, gdje se spaja sve ono što bi grad htio biti. To je da je funkcionalno jak, a opet s druge strane pričati jednu priču idealnog renesansnog grada, što znači ljepote. U tom dijelu ovo moje izlaganje moglo bi se sažeti u riječi, grad se vraća gradu. Neka mu je sretan rođendan, rekao je župan Jelić.

Na sjednici su uručena javna priznanja Grada Karlovca. Nagrada Grada Karlovca dodijeljena je Dubravku Halovaniću i posthumno Danielu Butali, a Plaketa Grada Karlovca Dragi Lipošćaku, Miljenku Ožuri, Ivanu Saćeriću, Jelici Pavlačić Štefančić, Zrinki Cvitešić, Karlovačkim mažoretkinjama, monsinjoru Ferdinandu Vražiću i Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Karlovac. U ime nagrađenih zahvalio je Dubravko Halovanić. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski