Grad Karlovac ima dva usmjerenja - društveno komunalnu svakodnevnicu i razvojni potencijal

Damir Mandić: I u 2019. nastavljamo razvojnim putem

VIŠE IZ RUBRIKE

  Povodom završetka 2018. godine i početka 2019. godine razgovarali smo s gradonačelnikom Damirom Mandićem o učinjenom u prošloj godini, o projektima vezanim za ovu godinu te o niz zanimljivih gradskih tema.

  Jeste li zadovoljni s učinjenim u 2018. godini?

  Mišljenja sam da smo odradili vrlo dobar posao u 2018. godini, iako znam da možemo i da ćemo biti još bolji. Najveći dio zacrtanih ciljeva smo ostvarili, a moram naglasiti da razlog kašnjenja nekih projekta i programa ne leži u našem radu, već u natječajima za europsko sufinanciranje koji još nisu zatvoreni ili objavljeni, a u najavi su. Naravno, svjestan sam da nije sve idealno i u tom kontekstu govoriti o zadovoljstvu je suvišno. U 2018. godini pripremili smo ili završili najveći dio projektne dokumentacije i projekata vrijednosti 566 milijuna kuna za sufinanciranje iz europskih fondova. Od tog dijela 113 milijuna kuna moramo sami osigurati.

  Koji su po Vama glavni problemi na terenu?

  Uvijek govorim da grad ima svoja dva usmjerenja, društveno komunalnu svakodnevicu i razvojni potencijali. Posvetili smo se i jednom i drugom. Karlovac je specifičan i po svojoj veličini, skoro 403 km kvadratna koja zahtijevaju velika financijska i ljudska ulaganja kako bi svi komunalni problemi u najmanju ruku bili pod kontrolom. Nastojimo biti u svakom trenutku „na lopti“. Od asfaltiranja, uređenja javnih površina, uklanjanja ruševnih objekata, do brige za svaku lampu držim da smo odradili kvalitetno. U društvenom prostoru ove godine smo učinili korak naprijed. Osluškujući naše sugrađane popratili smo sve njihove inicijative i aktivnosti. Od KAkvarta koji je zaživio u svojoj punini do pomoći najugroženijima i otpisa dugova blokiranim sugrađanima koji je kod jednog broja zaista imao pozitivne učinke. Mnogi mi ovih dana kažu da je Karlovac živ grad.

  Razvoj grada promatramo u kontekstu suvremenih, kako gospodarskih tako i kulturno društvenih kretanja. Istaknut ću da smo jedan od rijetkih gradova koji je donio svoju strategiju pametnog grada. Uvjeren sam da će upravo ona sa npr. projektom širokopojasnog interneta narednih godina Karlovac pozicionirati još više kao grad 21. stoljeća, grad poželjan za život te i na taj način pomoći razvoju naših turističkih potencijala.

  Dali ste prednost uređenju vrtića Grabrik pred izgradnjom mosta u Hrnetiću. Planirate li ipak realizirati i taj projekt?

  Karlovac je od 2012. godine rekonstruirao ili gradi pet novih objekata za našu djecu. Kao nijedan grad u Hrvatskoj uložili smo 80 milijuna kuna smo. Prošli tjedan potpisali smo ugovor za europska sredstva za vrtić u Mahičnu u sklopu ruralnog razvoja. I tu smo otišli naprijed. U 2018. godini samo za vrtićke programe i izgradnju povukli 15 milijuna kuna europskog novca.  Da bivša gradska uprava nije hrabro 2012. složila strategiju ulaganja u vrtiće danas bi Karlovac bio u velikim problemima. I demografski, ali i gospodarski. Moram reći da nije bilo jednostavno donijeti odluku o zaustavljanju projekta mosta. Odluka je moja, vodio sam se trenutnom demografskom situacijom i potrebom. Znam da su pogotovo stanovnici Velike Jelse posebno razočarani i dajem im za pravo, ali ovdje se radi o višoj sili. Nismo odustali od mosta. Nadali smo se pomoći s nacionalne razine, za sada nismo uspjeli. Ipak, mi ćemo do travnja zajedno sa hrvatskom vojskom staviti most u funkciju, osigurati najveću razinu sigurnosti i osposobit ćemo ga za promet osobnih vozila, biciklista i pješaka. Ponavljam, nismo od mosta odustali.

  Što očekujete od projekta poslovne zone u Gornjem Mekušju?

  Grad Karlovac u ovom trenutku može jedino zonu u Gornjem Mekušju ponuditi novim poslovnim projektima. Sve ostale zone su popunjene i tu je najveća vrijednost zone. Kada smo došli u Gradsku upravu to nam je bio prvi zadatak. Opet smo bili brži od države i sve pripremili za uređenje zone. Europskih 10 milijuna kuna je novac kojeg bi teško našli u proračunu. Interesa za ulaganje već sada ima. Nadam se da će odobrenje projekta bit vrlo brzo i zbog onih koji žele ulagati i realizirati svoje projekte. 

  Vlada je na sjednici u Karlovcu dala zeleno svjetlo mnogim karlovačkim projektima. Što je po Vama najbitnije?

  Moram reći da sam posebno zadovoljan što smo Karlovac u kontekstu Hrvatske uspjeli pozicionirati kao prioritetan grad. Zahvaljujući naporima i naših ministara, župana, naravno i radu nas u Gradskoj upravi za Vladu smo pripremili projekte koji su presudni za naš grad. Izdvojit ću prije svega odluke i zakon vezane za obranu od poplava. Napokon znamo što i kako, već sljedeće godine će se vidjeti prvi rezultati. Najveći dio vojarne Luščić je napokon u našem vlasništvu. Svi u gradu su pozvani sudjelovati u osmišljavanju prostora koji će obilježiti budućnost Karlovca. Zaključci i odluke vezane za promet su posebno važne, kako izgradnja drugog kolosijeka Hrvatski Leskovac - Karlovac i sve aktivnosti uključene u taj projekt, tako i odluka za planiranje zapadne obilaznice. Ovdje želim spomenuti da smo napokon riješili prekategorizaciju tzv. gradskog prstena, kao i jasno definirali rokove obilaznice Turnja.

  Posebnu vrijednost ima odluka ministrice Žalac o uključenju Karlovca u program Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i to s mogućnošću ulaska u postojeću financijsku perspektivu. Narednih mjeseci će o tome biti puno govora i razgovora. Naravno, važno nam je da smo s projektom geotermalnih potencijala pozicionirali grad kao subjekt njihova razvoja. Sve u svemu, držim da smo zajedno sa Županijom za Karlovac odradili odličan posao, ali nam tek sad slijedi još više rada i truda.

  Posljednja dva mjeseca bili ste zaokupljeni situacijom na Turnju. Pravo rješenje je zaobilaznica, no do njene izgradnje, koliko će pomoći mjere koje su poduzete i koje će još biti poduzete?

  Na žalost, opet se trebala dogoditi nesreća kako bi svi osvijestili problem. Mali Marko Mihalić je nastradao i njegova žrtva je natjerala sve da se maksimalno uključe. Treba se prisjetiti svih koji su desetljećima nastojali riješiti problem obilaznice i na njihovom tragu moramo učinit sve da to napokon završimo. Ponovit ću što sam rekao, dok ne vidim ne vjerujem, ali moram naglasiti da Hrvatske ceste i Ministarstvo prometa maksimalno ozbiljno rade na svim mjerama i da ćemo završiti obilaznicu kako je i najavljeno. Osobno kao gradonačelniku ovaj projekt mi je prioritetan i što se mene tiče nema nikakvih kompromisa. 

  Obrana od poplava i dalje je jedan od prioriteta, u idućoj godini bit će u prvom planu imovinsko pravni odnosi. Što očekujete?

  Istina, zakon tzv. „lex Kupa“ dao je potpuno novu dimenziju obrani od poplava kao i proglašenje strateškim projektom Republike Hrvatske našeg sustava. Ministar Ćorić zajedno s Hrvatskim vodama, Županijom i Gradom nametnuo je ovaj projekt kao nacionalni projekt. To se vidjelo i kod „box barijera“. Optimist sam. Osobno očekujem već sljedeće godine i radove, ne samo imovinsko pravne procedure premda će tu biti najviše poteškoća. I ovim putem pozivam sve vlasnike parcela da prihvate službene procjene i da 2023. imamo grad koji se ne treba bojati stoljetnih voda. Posebno neka svi imaju na umu sve naše sugrađane koji su u posljednjih pet godina više puta imali po metar vode u svojim spavaćim sobama. Da, ovo je i pitanje solidarnosti, a ne samo vlasništva i zadovoljavajuće cijene.

  Bilo je dosta kadrovskih promjena u Gradskoj upravi i gradskim tvrtkama. Kakva su Vaša očekivanja od novih kadrova?

  Da, unutar sustava došlo je do promjena. Moram naglasiti da je cilj bio i ostao isti: služiti građanima Karlovca. Sav ovaj nemir i propitivanja koja se događaju oko ovih promjena sasvim su razumljivi, jer se ipak radi o javnim poslovima, a samim tim i prostoru politike i političke borbe. Kao gradonačelnik svjestan sam svoje pozicije i moja nastojanja su uvijek bila jasna, što kvalitetnija usluga za naše građane uz što povoljniju cijenu. Od početka mandata inzistiram na stavu da sve tvrtke, a samim tim svi zaposlenici pa i rukovoditelji najprije odgovaraju građanima a zatim svima ostalima. Pred svima nama su izazovna vremena i da bi bili uspješni moramo dati najbolje od sebe. Kritika je uvijek dobro došla, pogotovo ako je argumentirana.

  Unatoč tome što je prosinac, Karlovac je veliko gradilište, pa kritičari moraju biti tihi. Što je trenutno najvažnije?

  Što se nas tiče, kritičari trebaju biti što glasniji jer sami postajemo bolji. Puno je privatnih investicija ali i gradskih ulaganja u komunalnu infrastrukturu i javne zgrade. Sve je važno i sva ulaganja su dio strateškog promišljanja razvoja grada, od izgradnje vrtića, energetskih obnova, ulaganja u komunalnu i prometnu infrastrukturu u cijelom gradu i uređenja Gradske četvrti Zvijezda. Ponosan sam što smo uspjeli u veljači 2018. našu Zvijezdu uključit u projekt obnove komunalne infrastrukture gdje ćemo obnovit sve instalacije od vode, odvodnje, elektro instalacija, plina, DTK mreže, vrelovoda, ali i parternog dijela te će u tom segmentu naša Zvijezda opet biti reprezentativna. Pripremili smo Edison za financiranje iz EU sredstava, provode se pripremne radnje za realizaciju Karlovca II. Puno toga radi i Karlovačka županija u djelokrugu svojih ovlasti s čim smo posebno zadovoljni. Prošle godine sam najavio da Karlovac očekuje veliki investicijski ciklus, 2018. smo krenuli, ali 2019. će biti tek pravo gradilište.

  Karlovac postiže sve bolje rezultate u turizmu, smještajni kapaciteti su sve veći. Kakvi su planovi?

  Prije svega valja spomenuti privatna ulaganja u smještajne kapacitete, postojeće kapacitete, nove kapacitete hotela Europa, butik hotela na Baniji, privatne iznajmljivače. Iskreno se radujem nastavku realizacije izgradnje hotela Lana Korana koji će biti dodana vrijednost svim navedenim ulaganjima.

  Turistička zajednica zajedno s Turističkim vijećem odredila je smjernice rada i mogu reći da smo i tu postavili ambiciozne ciljeve. Manifestacije su posebno zanimljive za razvoj kao i pozicioniranje Karlovca na turističkoj karti ne samo Hrvatske već i svijeta.  

  Hoće li iduće godine biti gotov Muzej Domovinskog rata na Turnju?

  Zahvaljujući Ministarstvu branitelja koje je u 2018. godini osiguralo pet milijuna kuna, našim vlastitim sredstvima i Ministarstvu kulture u jednom dijelu, Muzej na Turnju je završen i dobio je uporabnu dozvolu. Slijedi nam postav izložbe i otvaranje. Naša je ideja da sljedeće godine prigodom proslave Dana grada svečano otvorimo muzej. Muzej će biti mjesto sjećanja na Domovinski rat u Karlovcu, sjećanja na sve naše poginule branitelje Karlovca i Karlovačke županije, ali i mjesto gdje će mnogi turisti imati prigodu upoznati se s poviješću našeg grada. Ukupna vrijednost cijelog projekta kojeg smo započeli još 2012. godine je gotovo 25 milijuna kuna.

  Napravljen je novi koncept Dana piva. Jeste li zadovoljni ili će biti nekih intervencija?

  Dani Piva su manifestacija po kojoj je Karlovac prepoznat. Svjesni smo da je vrijeme za iskorak. Novi koncept je spoj očekivanja Karlovčana, ali i svijesti da moramo biti zanimljivi i van Karlovca. Koncept smo osmislili, neke detalje ćemo još izbrusiti. Heineken Hrvatska se uključio i na idejnoj i izvedbenoj razini. Naravno, otvoreni smo svima koji žele sudjelovati. Osobno sam uvjeren u uspjeh koncepta, ali još se nisam riješio straha za naš Šanac, bojim se da veliki broj posjetitelja ne našteti parku. To će biti posebno zahtjevno. Zbog radova u Zvijezdi jedan dio će biti i na ŠRC-u Korana. Nadam se da će svi naši ugostitelji naći svoj interes. Grad preuzima organizaciju preko tvrtke Mladost i Turističke zajednice. Vrlo brzo ćemo imati sve detalje. 

  Advent u Karlovcu postao je jedna od udarnih manifestacija u gradu. Kakvi su Vaši dojmovi i koji su daljnji planovi?

  I Advent i manifestacija obilježavanja Dana grada definitivno su pokazatelj da mi u Karlovcu imamo što pokazati, da imamo ljude koji imaju ideja i znanja kako organizirati događanja koja imaju nevjerojatan potencijal. Sljedeće godine obilježavamo 440 godina našeg grada. Već pola godine radimo na programu koji se temelji na našim posebnostima, kulturnoj sceni, tradiciji ali i gostujućim atrakcijama i programima. Uvjeren sam da ćemo u 2019. i na razini manifestacija biti iznenađenje Hrvatskoj i Europi.

  Koje važne projekte najavljujete za iduću godinu?

  Ne bih išao u detalje, ovdje bih ipak spomenuo dva projekta koja nećemo vrlo brzo vidjeti u radovima ali su ključni za budućnost grada. To su izrade poslovnih planova ili urbanistički planovi uređenja desne obale Korane i vojarne Luščić. Ta dva prostora, po mom dubokom uvjerenju  su budućnost grada i želim da se svi što više uključe u javnu raspravu.

  Ovdje bih također naglasio potrebu uključivanja naših sugrađana u javna savjetovanja i informiranja jer nam se pokazuje da imamo puno naknadnih reakcija na mnoge projekte. U tom duhu pripremili smo jedan letak s najvažnijim projektima u razdoblju od 2018. do 2021. godine kako bi informirali što više građana, ali i kako bismo ih potaknuli na uključivanje. Želja nam je da mrežna stranica Grada Karlovca zaista postane obavezno mjesto zaustavljanja svih naših građana.

  Koja je Vaša poruka Karlovčanima i Karlovčankama za 2019. godinu?

  U ime svojih zamjenika, svih zaposlenika gradskog sustava i svoje osobno ime mogu poručiti da ćemo nastojati činiti sve kako bi svi zajedno bili ponosni na naš grad, bez obzira na naše različitosti i politička sučeljavanja. Uvijek svi možemo bolje. Iako je danas malo čudno govoriti o ponosu, ali možemo biti ponosni na svoj grad jer iz tog ponosa sigurno će se roditi plodovi dobra i zajedništva. 

  Branko Obradović

  Foto: Igor Čepurkovski