Najavljena pretpremijera filma "Tova – najbolja ruka, najlošiji lakat"

Damir Jelić: Tova je kao viceprvak svijeta ulazio u svoj dom kroz prozor, jer su vrata bila zaključana

VIŠE IZ RUBRIKE

Film o Tovi

Pretpremijera filma "Tova – najbolja ruka, najlošiji lakat" bit će u ponedjeljak od 20 sati i 30 minuta u kino dvorani u Dugoj Resi

U Demokratskom rasadniku u Dugoj Resi danas je održana konferencija za novinare povodom pretpremijere dokumentarnog filma o Antunu Tovi Stipančiću "Tova – najbolja ruka, najlošiji lakat". O filmu su govorili producent Petar Ćurić, snimatelj Srećko Radelić, autor glazbe Boris Dugi-Novački, redatelj i scenarist Damir Jelić i dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar. Film govori o vrhunskom sportašu Antunu Tovi Stipančiću, osvajaču 27 europskih i svjetskih medalja, koji je rođen 18. svibnja 1949. godine u Dugoj Resi, a preminuo je 20. studenog 1971. godine u Zagrebu. Damir Jelić je istaknuo da je film posebno namijenjen mlađim generacijama i da govori o poniznosti.

-Tri godine rada na ovom filmu je jedan ogroman rad, ja sam jako sretan zbog jer je posao uspješno završen. Film je namijenjen mlađim generacijama, jer govori o poniznosti. Tova se vraća kao vice prvak svijeta i ulazi u svoj dom kroz prozor, jer su vrata bila zaključana, jer je susjed zatvorio vrata. Zamislite, viceprvak svijeta, tri srebrne medalje, ulazi kroz prozor, jer je to pravilo igre u njegovom dvorištu. To je ta poniznost. Ako je neka poruka za mlade ljude, onda je to poruka da možete se popeti na vrh svijeta, a da niste izdali samog sebe i vlastito poštenje, rekao je Jelić.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar istaknuo je da je ovaj film jedna prekrasna priča koja se mora širiti dalje.

-Izuzetno me osobno veseli da mi kao društvo, kao pojedinci možemo valorizirati ljude koji su predstavljali naš grad, našu zemlju. Obično kažemo da u Hrvatskoj možemo dopustiti sve samo ne uspjeh. Uspjeh ne opraštamo. Ovaj film je dokaz da smo nadrasli taj svoj kompleks i napravili jednu prekrasnu priču, koja se treba znači širiti ne samo po Dugoj Resi, nego i po Hrvatskoj, a nadam se i dalje i šire. Izuzetno mi je drago da smo dio, mali mozaik ove priče, ovog filma. Ove priče ne bi bilo da jedna osoba nije jako inzistirala, da jedna osoba to sebi nije zadala kao jedan od, mogu reći, životnih ciljeva, a to je Damir Jelić, kazao je Tomislav Boljar.

Pretpremijera dokumentarnog filma "Tova – najbolja ruka, najlošiji lakat" bit će u ponedjeljak, 19. lipnja s početkom u 20 sati i 30 minuta u kino dvorani u Dugoj Resi.