Cijene nekretnina u proteklih godinu dana porasle za 7 posto

Daljnji rast cijene nekretnina; kvadrat stana u Karlovcu 931 euro

VIŠE IZ RUBRIKE

    Najnovije istraživanje portala Njuškalo. hr provedeno na uzorku većem od 153 tisuće nekretnina kazuje da je njihova cijena u posljednjih godinu dana porasla za gotovo 7 posto. Prosječne cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od gotovo 9 posto, a kuće su skuplje za oko 6,5 posto. Usporede li se trenutne cijene stanova s onima iz 2011. vidljiv je rast za oko 3 posto, dok su cijene kuća rasle za više od 10 posto. Prema analizi ovog portala, rast cijena nekretnina može se povezati s rastom potražnje. Primjerice u prošlom mjesecu posjećenost kategorije Nekretnine bila je za 4 posto veća u odnosu na isti mjesec prošle godine.

    Prosječna cijena kvadrata stana u Karlovcu u siječnju je također porasla i  bila je 931 euro, a kuće 589.

    U analizi Njuškala navodi se da je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu prošli mjesec iznosila 1.988 eura, što je za 11 posto više u odnosu na godinu prije. Najveći postotni godišnji rast cijena kvadrata stanova zabilježen je u Dubrovniku, gdje je prosječna cijena bila 3.828 eura. Od većih gradova na obali, Zadar bilježi najveći rast cijena stanova i to za čak 12,6 posto, Split za 10 posto, a Šibenik za 6 posto.

    Dok se prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu približava granici od 2.000 eura, u okolnim gradovima cijene stanova su znatno povoljnije. Tako je ona  u Velikoj Gorici bila 1.226 eura, a u Zaprešiću 1.150.