Prvi Karlovački

Đački ljetni dani u Gradskoj knjižnici I.G.Kovačić i ove godine zanimljivi i atraktivni

17.07.2019

Karlovac

Đački ljetni dani u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić kao i svake tako su i ove godine privukli veliki broj djece školske, odnosno učenika koji su na ljetnim školskim praznicima ali i djecu predškolske dobi.

Đački ljetni dani u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić kao i svake tako su i ove godine privukli veliki broj djece školske, odnosno učenika koji su na ljetnim školskim praznicima ali i djecu predškolske dobi. A za njihove aktivnosti koje se provode tijekom srpnja i kolovoza pobrinuli su se djelatnici Knjižnice i njihovi suradnici koji su za polaznike osmisli brojne radionice. Uz već uobičajene, likovno-kreativne, tu su još edukativne, šah, robotika i filatelija ali i nešto sasvim novo i drugačije, pa će se djeca imati priliku okušati u žongliranju, sudjelovati u kreativnoj radionici balooonijade, Klik programu – projektu primjene zvuka zvučnih zdjela u radu s djecom i ekološkom laboratoriju.

Višnja Bilen, Klik praktičarka, danas je s grupom djeca u Ilirskoj dvorani radila na senzibiliziranju i jačanju osnovnih vještina koje su potrebne za percepciju, učenje i rješavanje problema pomoću zvučnih zdjela, poznatiju kao Peter Hess – KliK® program za djecu.

– Tijelo je naš glavni kontaktni medij za unutarnji i vanjski svijet. Tijelom opažamo podražaje i impulse, dobivamo važne signale i komuniciramo. Fizičke vibracije zvučnih zdjela stvaraju vibro-taktilne podražaje koji se mogu koristiti za specifične stimulacije. Osim toga, slušno podraživanje harmoničnim zvukovima opušta i smanjuje stres. Opuštenost je preduvjet koji pogoduje zahtjevima koncentracije i pažnje i na taj način doprinosi usvajanju i primjeni obrazovnih sadržaja. Naša briga je naučiti djecu kako mogu koristiti znanja i vještine koje su naučili te samostalno i odgovorno pozitivno utjecati na poboljšanje procesa učenja. Različita područja iskustva su usklađena na način da djeca dožive uspjeh. Uspješnost doprinosi razvoju osjećaja samoučinkovitosti. To je poticaj da se naša djeca sazrijevaju u jake, kreativne i odgovorne osobe, među ostalim je izjavila Bilen. Još je naglasila da su djeca jako dobro reagirala i kroz igru su upoznala umirujući zvuk,  odnosno vibracije zdjela i instrumenata koje su stari narodi koristili u meditativne ali i zdravstvene svrhe. Veliko zanimanje djece bilo je i pored tibetanskih zdjela za instrumente koji zorno oponašaju zvukove iz prirode kao što je kiša ili oceanski bubanj- zvuk valova oceana, šamanski bubanj, razne šuškalice, i gong Sunce. Vrlo je važno da djecu od malih nogu učimo raznim vrijednostima, posebno na osvješćivanju tijela, jer znamo da kroz tijelo imamo i vanjsku i unutarnju komunikaciju, pa ako ono nije zdravo i snažno ni odrastanje nije kvalitetno ali ni zdravo, zaključila je Bilen.

Nakon glazbene radionice, na rad je odmah došla prva od tri  plesne koju vodi poznata plesna pedagoginja i voditeljica plesnog Kluba „Studio 23“, Vera Mitrović Vrbanac, koja vodi radionici „Plešem ti priču“.

-Mi ćemo odabrati jednu priču koja će nam biti inspiracija za rad. Upoznat ćemo se s pokretom, s plesom, načinima kako se do pokreta dolazi i kako se ispleše jedna priča, kaže Mitrović Vrbanac. Sa djecom ćemo raditi tako da oni proizvedu plesni materijal, što kod njih pobuđuje kreativnost i dobra je podloga za sve, kao i to da će na ovaj način zaviriti u svijet pokreta i što on sve donosi, a kako je ples prije svega umjetnost nadam se da ćemo tijekom radionica uspjeti „zagrabiti“ i u neke druge poetike, rekla je Vera.

Tihana Rožić Ilić, voditeljica likovno-kreativnih radionica na Odjelu za djecu predškolskog uzrasta kaže da su njihove radionice dobro popunjene i slobodnih mjesta barem tijekom srpnja više nema.

Tijekom ovog tjedna traje radionica Šareni sladoledi, na kojoj djeca uz pomoć raznobojnih papirnatih salveta na već pripremljenoj podlozi slažu-lijepe razne „sladolede“. Idući tjedan izrađivat će zelene gusjenice. Isto tako, od raznih eko materijala koji će se na ovaj način reciklirati i postati male zelene životinjice, rekla je Tihana. (rb)

 

Foto: i.č.