13. tradicionalni internacionalni kongres tjesteničarstva “Conpasta 2019.” i PAŠTA FEŠTA počinje u četvrtak, 6.studenog u Domu OS Zrinski.
Conpasta i PAŠTA FEŠTA po sedmi put u Karlovcu
VIŠE IZ RUBRIKE

Promocija hrvatskih izvornih tjestenina, promocija jela s
tjesteninama drugih zemalja, prezentacije i degustacije jela s
tjesteninama, brojna stručna predavanja vezana na temu
tjestenine, natjecanje profesionalnih hrvatskih kuhara i učenika
srednjih kuharskih i prehrambenih škola Hrvatske u spravljanju
tjestenina, glavna su okosnica 13. tradicionalnog i
internacionalnog kongresa tjesteničarstva “Conpasta 2019.”
koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Grada Karlovca, u
četvrtak, 7. studenog. Svečano otvorenje, predavanja i degustacije bit će u prijepodnevnim satima u Domu OS Zrinski, a poslijepodnevni program održavat će se u TUŠ-i u Radićevoj ulici.
Osnovna koncepcija kongresa je preferiranje i populariziranje
izvornih tjestenina, pa je organizator pripremio u
poslijepodnevnim satima posebno događanje “PAŠTA FEŠTA” u
Trgovačko-ugostiteljskoj školi u Radićevoj ulici.
Tom prilikom nekoliko će kuharskih ekipa pripremiti jela iz
Irske, Nigerije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske.
Hrvatska nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina kao što su šurlice, fuži, mudlini, taškrle, pljukanci, trganci, knedli, ščipanci, makaruni, pasutice te je u hrvatskim recepturama
odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani
upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i
autentičnosti kulinarske, tjesteničarske ponude.
Ohrabruje informacija da unatrag desetak godina hrvatski
proizvođači proizvode vrhunsku tjesteninu prepoznatu i izvan
naše granice.
-Vrijeme je, smatraju organoiatori Conpaste, točnije Stjepan Odobašić da napravimo iskorak te da započnemo terminološki
koristiti novi brand – „hrvatska tjestenina“. Talijani su napravili
izuzetan brend od talijanske tjestenine. Kad bi vas netko
zamolio da nabrojite 5 najpoznatijih robnih marki talijanske
tjestenine, zasigurno biste stali na brojci pet, no svi govore o
terminu talijanska tjestenina i to je dovoljno, to podrazumijeva
kvalitetu, tardiciju i drugo.
Tjestenina, pašta, itd. dio je naše svakodnevnice, bilo na
skromnom hrvatskom ili svjetskom stolu, bilo u bogatoj restoranskoj ponudi. Ona je ljubimica i bogatih i siromašnih, i gatronoma, ona je srce kulinarstva.
Internacionalnim kongresom izvornog tjesteničarstva
Conpasta koji se održava 7. studenog u Karlovcu, želimo da ovo
srce još snažnije kuca na hrvatskom gastronomskom stolu,
kaže Stjepan Odobašić, direktor Novinsko-nakladničke kuće
Robinson iz Zagreba, organizator Conpaste.
Hrvati godišnje konzumiraju blizu 40.000 tona tjestenine, oko
7 kilograma po glavi stanovnika, a potrošnja bilježi daljnji trend
porasta. To je još uvijek premalo u odnosu na razvijene
europske zemlje, a dovoljno je reći samo da naši susjedi
Slovenci godišnje konzumiraju tri puta više tjestenine nego mi
Hrvati.U posljednjih deset godina došlo je do bitnih pomaka u
proi zvodnji domaće tjestenine. Od prijašnjih 6.500 tona
proizvodnih tona godišnje Hrvatska je napravila znatan iskorak
pa danas proizvodi 22.000 tona. To je kap u moru u odnosu na
Italiju koja proizvodi 2,3 milijuna tona tjestenine.
Malo smo bolji od Jordana, kao pustinjske zemlje, koja
proizvodi 20.000 tona godišnje.
Proizvodnjom tjestenine u Hrvatskoj uz nekoliko većih
proizvođača, bave se uglavnom mali i srednji poduzetnici i
svojim primjerom pokazuju svoju važnost i srčanost.
U posljednjih nekoliko godina isprofiliralo se nekoliko
značajnijih proizvođača koji su primjenjujući nova tehnološka
iskustva znatno povećali proizvodnju pa čak započeli izvoziti
tjesteninu na europsko tržište i tržište zemalja ex Jugoslavije.
Kreću izvozni poslovi i za arapske zemlje uz obavezno
dobivanje halal certifikata.
U Hrvatskoj se tjestenina u pansionskoj ponudi hotela nudi u samo 20 posto slučajeva. U a la carte hotelskoj ponudi situacija
je i gora. U restoranima je situacija bolja, no u hotelskoj je ponudi izuzetno loša. Rješenje je, među ostalim, povezivanje
ugostitelja i proizvođača hrane. Velike šanse za zaštitu imaju
pljukanci, fuži, šurlice i makaruni, a podravski mudlini su pred
postupkom zaštite.
13. Internacionalni kongres tjesteničarstva Conpasta održava
se pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, Karlovačke županije,
Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta Zagreb, Hrvatskog
kuharskog saveza, Hrvatske gospodarske komore Karlovac,
Podravke, Dukata, MIP-a Sisak, a posebno brojnih karlovačkih
tvrtki u sustavu prehrane.
Svečano otvorenje je u 9 sati u Domu OS Zrinski, a Conpastu otvara gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.
(rb)