13. tradicionalni internacionalni kongres tjesteničarstva “Conpasta 2019.” i PAŠTA FEŠTA počinje u četvrtak, 6.studenog u Domu OS Zrinski.

Conpasta i PAŠTA FEŠTA po sedmi put u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

    Promocija hrvatskih izvornih tjestenina, promocija jela s
    tjesteninama drugih zemalja, prezentacije i degustacije jela s
    tjesteninama, brojna stručna predavanja vezana na temu
    tjestenine, natjecanje profesionalnih hrvatskih kuhara i učenika
    srednjih kuharskih i prehrambenih škola Hrvatske u spravljanju
    tjestenina, glavna su okosnica 13. tradicionalnog i
    internacionalnog kongresa tjesteničarstva “Conpasta 2019.”
    koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Grada Karlovca, u
    četvrtak, 7. studenog.  Svečano otvorenje, predavanja i degustacije bit će u prijepodnevnim satima u Domu OS Zrinski, a poslijepodnevni program održavat će se u TUŠ-i u Radićevoj ulici.

    Osnovna koncepcija kongresa je preferiranje i populariziranje
    izvornih tjestenina, pa je organizator pripremio u
    poslijepodnevnim satima posebno događanje “PAŠTA FEŠTA” u
    Trgovačko-ugostiteljskoj školi u Radićevoj ulici.
    Tom prilikom nekoliko će kuharskih ekipa pripremiti jela iz
    Irske, Nigerije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske.

    Hrvatska nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina kao što su šurlice, fuži, mudlini, taškrle, pljukanci, trganci, knedli, ščipanci, makaruni, pasutice te je u hrvatskim recepturama
    odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani
    upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i
    autentičnosti kulinarske, tjesteničarske ponude.
    Ohrabruje informacija da unatrag desetak godina hrvatski
    proizvođači proizvode vrhunsku tjesteninu prepoznatu i izvan
    naše granice.


    -Vrijeme je, smatraju organoiatori Conpaste, točnije Stjepan Odobašić da napravimo iskorak te da započnemo terminološki
    koristiti novi brand – „hrvatska tjestenina“. Talijani su napravili
    izuzetan brend od talijanske tjestenine. Kad bi vas netko
    zamolio da nabrojite 5 najpoznatijih robnih marki talijanske
    tjestenine, zasigurno biste stali na brojci pet, no svi govore o
    terminu talijanska tjestenina i to je dovoljno, to podrazumijeva
    kvalitetu, tardiciju i drugo.
    Tjestenina, pašta, itd. dio je naše svakodnevnice, bilo na
    skromnom hrvatskom ili svjetskom stolu, bilo u bogatoj restoranskoj ponudi. Ona je ljubimica i bogatih i siromašnih, i gatronoma, ona je srce kulinarstva.
    Internacionalnim kongresom izvornog tjesteničarstva
    Conpasta koji se održava 7. studenog u Karlovcu, želimo da ovo
    srce još snažnije kuca na hrvatskom gastronomskom stolu,
    kaže Stjepan Odobašić, direktor Novinsko-nakladničke kuće
    Robinson iz Zagreba, organizator Conpaste.

    Hrvati godišnje konzumiraju blizu 40.000 tona tjestenine, oko
    7 kilograma po glavi stanovnika, a potrošnja bilježi daljnji trend
    porasta. To je još uvijek premalo u odnosu na razvijene
    europske zemlje, a dovoljno je reći samo da naši susjedi
    Slovenci godišnje konzumiraju tri puta više tjestenine nego mi
    Hrvati.U posljednjih deset godina došlo je do bitnih pomaka u
    proi zvodnji domaće tjestenine. Od prijašnjih 6.500 tona
    proizvodnih tona godišnje Hrvatska je napravila znatan iskorak
    pa danas proizvodi 22.000 tona. To je kap u moru u odnosu na
    Italiju koja proizvodi 2,3 milijuna tona tjestenine.
    Malo smo bolji od Jordana, kao pustinjske zemlje, koja
    proizvodi 20.000 tona godišnje.

    Proizvodnjom tjestenine u Hrvatskoj uz nekoliko većih
    proizvođača, bave se uglavnom mali i srednji poduzetnici i
    svojim primjerom pokazuju svoju važnost i srčanost.
    U posljednjih nekoliko godina isprofiliralo se nekoliko
    značajnijih proizvođača koji su primjenjujući nova tehnološka
    iskustva znatno povećali proizvodnju pa čak započeli izvoziti
    tjesteninu na europsko tržište i tržište zemalja ex Jugoslavije.
    Kreću izvozni poslovi i za arapske zemlje uz obavezno
    dobivanje halal certifikata.

    U Hrvatskoj se tjestenina u pansionskoj ponudi hotela nudi u samo 20 posto slučajeva. U a la carte hotelskoj ponudi situacija
    je i gora. U restoranima je situacija bolja, no u hotelskoj je ponudi izuzetno loša. Rješenje je, među ostalim, povezivanje
    ugostitelja i proizvođača hrane. Velike šanse za zaštitu imaju
    pljukanci, fuži, šurlice i makaruni, a podravski mudlini su pred
    postupkom zaštite.

    13. Internacionalni kongres tjesteničarstva Conpasta održava
    se pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, Karlovačke županije,
    Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta Zagreb, Hrvatskog
    kuharskog saveza, Hrvatske gospodarske komore Karlovac,
    Podravke, Dukata, MIP-a Sisak, a posebno brojnih karlovačkih
    tvrtki u sustavu prehrane.

    Svečano otvorenje je u 9 sati u Domu OS Zrinski, a Conpastu otvara gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

    (rb)