Prvi Karlovački

Članovi Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije na Gradskom vijeću

Autor: Sunčica Laić

22.09.2022

Karlovac

Mi ćemo biti ti koji ćemo i dalje gurati, koji ćemo podsjećati i ukazivati na sve ono što nam je potrebno, poručila je predsjednica udruge, Gordana Jurčević.

Povodom Europskog tjedna mobilnosti na današnju sjednicu Gradskog vijeća došli su i članovi Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

-Pokažimo još jednom uključivost i suradljivost kako bi olakšali njihov život u našoj zajednici. Osobe s invaliditetom su partner Gradskog vijeća, odnosno Grada Karlovca, zagovaratelji promjena uz njihovu krilaticu „Ništa o nama bez nas“. I nadalje ćemo biti uključeni u sve procese u kojima ćemo zajednički sudjelovati i velika vam hvala na vašem radu, poručio je tom prilikom predsjednik Gradskog vijeća, Marin Svetić.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Gordana Jurčević podsjetila je kako su danas posljednji dan u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, a tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Bolja povezanost“, a odnosi se na veću, zdraviju, zeleniju, digitalnu povezanost među ljudima.

-Ovo obilježavanje važno nam je kako bi povećavali svijest građana našeg društva i zajednice u kojoj živimo da smo i mi dio tog društva i da je potrebno prilagoditi i stvoriti preduvjete kako bi bili što više socijalno uključeni i kako bi isto kao i svi vi mogli participirati i biti od koristi ovom društvu. Grad Karlovac je zaista jako puno napravo i radi i na pristupačnosti i na uklanjanju arhitektonskih, ali i drugih barijera i kada govorimo o boljoj povezanosti i uključivanju osoba s raznim vrstama invaliditeta, jasno nam je da nam treba jako puno podrške koja to omogućava, od adekvatnih ortopedskih i drugih pomagala, osobne asistencije za osobe s tjelesnim invaliditetom, videćeg pratitelja za slijepe i slabovidne osobe, prevoditelja znakovnog jezika za gluhe i nagluhe, a imamo i segment lako razumljivog načina komunikacije sa osobama s intelektualnim poteškoćama. Svjesni smo i toga da moderna tehnologija zaista pruža brojne mogućnosti i osobama s invaliditetom što se pokazalo sada i u ovoj pandemiji kada su nam određene aplikacije bile jedini kontakt s kojim smo bili međusobno povezani i mogli komunicirati, kazala je između ostalog Jurčević dodavši kako vjeruje da će kao i do sada svi zajedno raditi na tome da im kvaliteta i standard života budu bolji.

Pohvalila je i  dugogodišnju suradnju i podršku Grada Karlovca kroz razne projekte, programe i aktivnosti, naglasivši kako se nada da će ona i nadalje ostati takva.

-Mi ćemo biti ti koji ćemo i dalje gurati, koji ćemo podsjećati i ukazivati na sve ono što nam je potrebno. Kada govorimo o našim potrebama imam osjećaj da još uvijek izazivamo onaj segment milosrđa, međutim, sve ovo o čemu smo pričali, mobilnost i kretanje i svi oni drugi elementi podrške zapravo su ljudska prava, poručila je između ostalog Jurčević.

Osvrnula se i na njihovu krilaticu „Ništa o nama bez nas“ poručivši Gradskom vijeću: „Ništa o nama bez vas“ .

Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je kako na nekim sljedećim izborima i na listama može biti i osoba koja je u kolicima i može biti u Gradskom vijeću Grada Karlovca bez ikakvih barijera.

-Mi vrlo teško ili gotovo nikako možemo i ne možemo razumjeti kako je vama s vašim ograničenjima. Mi se možemo truditi, možemo nastojati, ali moramo biti svjesni da tu uvijek ostaje onaj element da smo ipak na neki način „povlašteniji“. Mogu svjedočiti iz svog rada i ljudi koji su bili prije u ovoj Gradskoj upravi, vi nikada niste tražili milosrđe, vi ste uvijek bili ti koji ste gurali, koji ste predlagali i ono što je jako bitno, nudili ste rješenja. Mislim da je to dobar put, poručio je dodavši kako su na raspolaganju i kako će nastojati i dalje poticati da se njihov svakodnevni život učini što lakšim i jednostavnijim .