Prvi Karlovački

Cilj projekta “Nauči zdravlje” je promicanje zdravih navika i zdravlja

Autor: Branko Obradović

14.07.2022

Županija

U Dugoj Resi predstavljen je projekt "Nauči zdravlje", koji će biti predstavljen kroz osam kampanja

U Demokratskom rasadniku u Dugoj Resi predstavljen je projekt “Nauči zdravlje” u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje od 2014. do 2020. godine financiran iz Europskog socijalnog fonda. Provedba projekta počela je 1. lipnja ove godine, završit će 1. lipnja 2023. godine. Zamjenica dugoreškog gradonačelnika Katarina Srakočić kazala je da je nositelj projekta Grad Duga Resa, a partner na projektu Gradsko društvo Crvenog križa Duga Resa.

-Projekt “Nauči zdravlje” osigurava bolji pristup programima prevencije te učenju načina samostalne brige o zdravlju stanovnika Duge Rese. Cilj projekta je promicanje zdravih navika i zdravlja povećanjem svijesti građana o važnosti prevencije pretilosti. Projektom će se istaknuti uzroci i posljedice debljine, važnost prevencije debljine, unapređenja zdravlja, poticanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. Vrijednost projekta je 456.557 kuna, kazala je Katarina Srakočić.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Duga Resa Mario Biršić istaknuo je da će projekt biti realiziran kroz osam kampanja.

-U planu je da u projekt bude uključeno 250 ljudi. Projektni partneri će tijekom 12 mjeseci provesti osam kampanja kojima će se obuhvatiti sve dobne skupine te utjecati na povećanje svijesti o važnosti prevencije prekomjerne tjelesne težine i usvajanju zdravih navika. Prva kampanja “Što je pretilost” obuhvaća tri bloka stručnih predavanja i organizaciju okruglog stola na teme pretilosti i planiranju zdravih obroka. U sklopu kampanje izradit će se i brošura “Zdravi jelovnik”. Tijekom druge kampanje provest će se 10 akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi na području grada Duge Rese. Akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi provodit će Gradsko društvo Crvenog križa Duga Resa. Kampanjom “Zdravi obroci” provest će se četiri radionice o kuhanju i snimiti 10 kratkih filmova o pripremi zdravih obroka. Sportska kampanja “Kretanjem do zdravlja” usmjerena je na aktivan život naših građana. Cilj kampanje je organizacija utrke na kojoj će se okupiti 100 trkača i  prijeći 3 km staze, ako je moguće trčeći ili brzo hodajući. Kampanjom “Dani otvorenih vrata – Vježbanje na otvorenom” omogućit će se našim sugrađanima, bez obzira na životnu dob i zdravstveno stanje, stručno planirani i vođeni programi tjelesnog vježbanja na otvorenom. Osim treninga, organizirat će se i  predavanja o važnosti fizičke aktivnosti u borbi protiv pretilosti te će se izraditi brošura “Vježbajmo zajedno” i kratki filmovi sa primjerima vježbi. “Planinarski pohod” je kampanja kojom će se ciljanoj skupini omogućit lakša planinarska šetnja po lokalnim brdima te predavanje o važnosti bavljenja tjelesne aktivnosti na otvorenom, važnost sunca i vitamina D, te će im se osmisliti obrok primjeren takvoj fizičkoj aktivnosti. Kampanja “Yoga u svakodnevnom životu” pruža mogućnost usvajanja osnovnog stupnja yoge te specifičnih vježbi disanja kroz 16 stručno vođenih treninga. Kampanja “Djeca u pokretu” obuhvaća edukativne radionice za vrtićku dob kojom će se kroz osam radionica u periodu od mjesec dana ukazati na važnost tjelesne aktivnosti, redovite i zdrave prehrane te higijene, rekao je Mario Biršić.

Motivacija za pokretanje projekta proizlazi iz izazova da gotovo dvije trećine odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu i s tim povezana kronična oboljenja: kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti, tumori i mentalni poremećaji. Duga Resa se ne razlikuje puno u statističkim pokazateljima od pokazatelja na razini Hrvatske.