Godišnja skupština Europskog saveza povijesnih postrojbi u Karlovcu

"Cilj nam je očuvati važne vrijednosti i učiti iz povijesti"

VIŠE IZ RUBRIKE

Prvi put u Hrvatskoj

Zastupljene su povijesne postrojbe 14 europskih zemalja.

Godišnja skupština Europskog saveza povijesnih postrojbi ( njem. Union der Europäischen Wehrhistorischen Gruppen - UEWHG), čije je sjedište u Korneuburgu, pored Beča, danas se po prvi put održava u Republici Hrvatskoj i to upravo u našem gradu, a domaćini su joj Grad Karlovac i Karlovačka građanska garda.

-To je naša godišnja sjednica kada se okupljaju pripadnici europskih povijesnih postrojbi. Zastupljene su povijesne postrojbe 14 europskih zemalja i u članstvu imamo više od 100 različitih povijesnih postrojbi sa više tisuća članova. Europski savez povijesnih postrojbi je krovni savez svih povijesnih tradicionalnih povijesnih postrojbi koje slijede određenu tradiciju. Cilj samog saveza je da se preko povijesnih granica i povijesnih vrijednosti povezuju ljudi, postrojbe i zemlje općenito. Također, cilj nam je očuvati  vrijednosti iz prošlosti koje su nam važne i ujedno i učiti iz same povijesti, istaknuo je predsjednik Europskog saveza povijesnih postrojbi, istaknuo je general bojnik Michael Blaha, te ujedno zahvalio  Gradu Karlovcu i Karlovačkoj građanskoj gardi na gostoprimstvu.

Inače, uz Karlovačku građansku gardu, u članstvu UEWHG-a je još osam drugih povijesnih postrojbi iz Hrvatske.

Gradonačelnik Damir Mandić izrazio je zadovoljstvo što se zahvaljujući prvenstveno Karlovačkoj građanskoj gardi ovaj sastanak krovne organizacije povijesnih postrojbi po prvi put održava u Karlovcu.

-Ovo prigoda da predstavimo povijest našega grada u punini i vjerujem da će onda i naši gosti biti oni koji prenose ono što Karlovac jest u svojim zemljama i gradovima odakle su došli. Karlovačka građanska garda proteklih godina zaista intenzivno radi na međunarodnim suradnjama i to je ono dobro i za Grad Karlovac, ali i za njih jer na taj način stječu iskustva i upoznaju kako drugi rade.  Karlovac ima svoju povijest i u toj povijesti, pa i u toj vojnoj povijesti puno je onoga što mislim da i treba pričati, prenositi i iz toga učiti, poručio je između ostalog Mandić.

Na značaj ove manifestacije osvrnula se i županica Martina Furdek Hajdin.

-Iznimno smo ponosni i sretni što su se danas ovdje okupili pripadnici vojnih postrojbi i počasnih gardi iz država Europske unije i što se održava sastanak na ovoj razini. Isto tako ponosni smo na svakodnevni rad i suradnju s našom Karlovačkom građanskom gardom zato što nema događaja ni manifestacija gdje nam oni nisu podrška, sa svojim odorama i sudjelovanjem uveličaju protokole koje imamo. Karlovac je vojni grad koji je nastao upravo kao vojna utvrda i naš suživot s vojnim postrojbama je redovit i dio naše povijesti i tradicije, izjavila je županica.