Prvi Karlovački

“Cilj nam je jednostavno dohvatiti tu Superligu, pa se tamo i “potući” danas, sutra”

Autor: Branko Obradović

26.07.2020

Sport

Razgovor: Goran Zec, trener Odbojkaškog kluba "Karlovac"

Odbojkašice “Karlovca” od 4. srpnja su na odmoru, a 17. kolovoza počet će s pripremama za novo prvenstvo u Prvoj hrvatskoj odbojkaškoj ligi. Prije odlaska na odmor, karlovačke odbojkašice marljivo i naporno radile su gotovo dva mjeseca, počele su s treninzima, čim je ukinuta zabrana. Odbojkašice “Karlovca” dobile su prošli tjedan značajno pojačanje za novu sezonu. Jednogodišnji ugovor s klubom potpisala je 23-godišnja Doris Barić iz Siska, koja studira u Zagrebu. Barić je visoka 192 cm i bila je najučinkovitija napadačica u Superligi za žene. Doris Barić do sada je u karijeri igrala za “Petrinju”, “Azenu” iz Velike Gorice, “Sisak”, “Olimpik” iz Zagreba i “Novu Gradišku”. O svemu tome razgovarali smo s trenerom karlovačkih odbojkašica Goranom Zecom.

Kakva je trenutna situacija s ekipom?

-Trenutno je pauza u radu. Prije petnaestak dana stali smo s radom sa seniorkama i do 17. kolovoza imaju djevojke program po kojem individualno rade, trčanje, odbojka na pijesku i ostale aktivnosti. Nadamo se da će sezona početi na vrijeme, mi 17. kolovoza krećemo s pripremama za prvenstvo Prve hrvatske odbojkaške lige za žene.

Kada počinje prvenstvo?

-Prvenstvo počinje 10. listopada, kalendar je objavljen, ali ždrijeb još nije odrađen. Prvi dio prvenstva bit će od 10. listopada do 20. prosinca, onda slijedi pauza i 30. siječnja kreće drugi dio prvenstva.  

Jeste li zadovoljni učinjenim u gotovo dva mjeseca rada, nakon što je ukinuta zabrana treniranja?

-Izuzetno sam zadovoljan radom do 4. srpnja, radili smo nikad bolje. Od 15. ožujka do 15. svibnja bili smo praktički zatvoreni, pa su se djevojke zaželjele odbojke i treninga. Radili smo do 4. srpnja vrlo ozbiljno i kvalitetno, odradili smo puno toga i cure su napredovale. Bilo je zaista super.

 Dobili ste jedno značajno pojačanje za novu sezonu, o kome se radi?

-Jedna lijepa stvar se dogodila, dobili smo ozbiljno pojačanje. Ne volim nikada pričati, nema individualaca u kolektivnom sportu i puno se stvari mora poklopiti za neki rezultat, za neku dobru igru. Ako sve bude u redu, na ovu našu ekipu, koja ostaje kompletna, znači sve je dogovoreno za iduću sezonu, dobili smo veliko pojačanje. Doris Barić je igračica, koja je godinama igrala za “Olimpik” iz Zagreba, znači u Superligi. Prošle godine pola sezone je igrala za “Olimpik” i bila je prvi poenter Superlige, znači ona je ono što nama treba. Kako u “Olimpiku” stvari nisu bile bajne, otišla je u “Novu Gradišku”, gdje je odigrala pola sezone. Moram reći da smo mislili da nećemo dobiti “Novu Gradišku” s Doris Barić, no ipak smo ih dobili s 3:0. Ozbiljna igračica, koja se dokazala, visoka je 192 cm, to je ono što nam treba, napadački će nam puno pomoći.

Kako ste dobili tako kvalitetnu igračicu?

-Priča je ta, da se u Karlovcu dobro radi. Tako je bilo i kada je muška ekipa bila jaka, igrači su nam dolaziti igrati besplatno. Sada je isto kod djevojaka, za neke hranarine. Ona je kazala da je došla zbog dobrog rada, ja puno ne ispitujem. Znam samo da je imala jako puno ponuda, tražile su je sve ekipe iz Superlige. Predsjednik kluba Đuka Batinić jako je zadovoljan, ponosan je na to, kako se sve odvijalo, sve je super odrađeno. Na kraju krajeva, pod Đukom Batinićem, napravljen je veliki posao sa ženskom odbojkom. Mislim da su sportski motivi prevagnuli kod dolaska Doris Barić u naš klub.

Ekipa ostaje na okupu i to je najvažnije. Kako ste riješili pitanje studentica?

-Krenuli smo u rješavanje tog pitanja i mislim da stvarno radimo iskorak. Ne želim puno o tome pričati, da se nešto ne zakomplicira. Sve naše djevojke su ostale u klubu i one koje su upisale fakultete ove godine. Ići će kombi iz Zagreba u Karlovac, kao nekada u zlatno doba muške odbojke. Kombi će voziti svaki dan cure na trening u Karlovac, to je pola sata. Djevojke hoće raditi, one su odlične, mislim da su napredovale pojedinačno i ekipno, svaka po 300 posto, da su tri put bolje, nego što su bile. Izazov je ogroman, cilj nam je jednostavno dohvatiti tu Superligu, pa se tamo i “potući” danas, sutra, no o tom potom. Cilj je svaki trening i svaku utakmicu odraditi sto posto.

Je li moguć ulazak u Superligu?

-Uz ovakvo odricanje. Kakvo je trenutno, apsolutno je moguć ulazak u Superligu. Cure su tu maksimalno profesionalne, svi smo profesionalci, od vodstva kluba, preko trenera do djevojaka. S time da nam dolaze mlađe dobne kategorije, koje će popuniti ekipu danas, sutra. Lijepa budućnost je pred nama, ja sam maksimalno objektivan, ali stvarno lijepe stvari se rade u klubu.

Koliko ukupno imate selekcija?

-Imamo šest natjecateljskih selekcija, djevojaka je iz dana u dan sve više, mislim da smo trenutno na broju između 170 i 190 djevojaka. Stalno dolaze nove cure u grupu početnica. Situacija je da trenutno školujemo četiri trenera, uz Irenu i mene. No, čini mi se da ćemo uskoro imati malo termina za treniranje, iako ih imamo dosta, ali uskoro bi moglo biti nedovoljno. Glavni treninzi su u dvorani Osnovne škole Dubovac, a imamo i tri termina tjedno u dvorani Tehničke škole Karlovac. Jedan termin je i u Osnovnoj školi Banija za školsku djecu.

Trenirate u dvorani Osnovne škole Dubovac, a utakmice igrate u Sportskoj dvorani na Rakovcu. Jeli to problem?

-Prošle godine, u drugom dijelu sezone, imali smo treninge petkom u Sportskoj dvorani na Rakovcu. Problem je što u toj dvorani nema grijanja, pa postoji opasnost da se igračice razbole. Tako da ne znam dali s tim treningom dobivamo ili gubimo. Taj smo trening u Sportskoj dvorani na Rakovcu koristili kada smo u subotu imali utakmicu doma, dogovarali smo se s košarkašima.

Kako će izgledati Prva hrvatska odbojkaška liga za žene u novoj sezoni?

-Liga je proširena na dvanaest klubova. “Dinamo” iz Zagreba i “Dubrovnik” otišli su u Superligu. U našu ligu ušla su četiri kluba iz Prvih B liga, to su “Umag”, “Sinj”, “Varaždin” i “Osijek 2”. Ušlo je i “Nebo” iz Zaprešića umjesto “Kostrene”, koja se raspala. Trener “Umaga” je naš Karlovčanin Ivica Radočaj. Liga je jaka, mi smo se prošle godine grčevito borili za ostanak. Tako da treba biti skroman, treba ići korak po korak, ali treba svaki trening i svaku utakmicu odraditi maksimalno. U tim odnosima mislim da možemo biti gore visoko. “Mladost 2” iz Zagreba je tu, “Veli Vrh” i “Zadar” su jaki, svi su kvalitetni, nema tu loše ekipe.  

Je li po vama Doris Barić najbolja igračica u ovoj ligi?

-Po meni ona je najbolja igračica u ligi, ali vidjet ćemo, Doris Barić je prvi put kod nas. Trebamo što manje o njoj pričati da joj pritisak ne bude ogroman, jer tako to ide. Ako se uklopi u našu ekipu, a nadam se da će se uklopiti, može nam puno donijeti. Kolektiv je bitan, odbojka je najkolektivniji sport. U košarci ili nogometu možete nekoga predriblati i zabiti koš ili gol, ovdje nema driblanja, na treću se mora igrati. Jedan kontakt je samo moguć po igraču ili igračici, to je najkolektivniji sport. Može se računati da ćemo dati sve od sebe na svakoj utakmici.    

Ima li u mlađim selekcijama igračica, koje kucaju na vrata prve ekipe?

-Da, djevojke dolaze iz mlađih dobnih kategorija. Sve igračice u seniorskoj ekipi su iz naših mlađih uzrasta. Imamo vrlo zanimljivu drugu ekipu, koja će u idućoj sezoni igrati u Trećoj odbojkaškoj ligi. To su djevojke rođene 2006. i 2007. godine, nadam se da bi se moglo čuti za te djevojke. Moram reći da ta ekipa ima i visinu. Druga ekipa trenira pet puta tjedno, djevojke su maksimalno ozbiljne, nema kašnjenja na treninge, odnos je fenomenalan, radimo profesionalke od njih od malih nogu.

Hoće li za vrijeme priprema za novu sezonu biti i pripremnih utakmica?

-Nadam se da ćemo odigrati sedam do deset pripremnih utakmica, tako obično bude svake godine. U ponedjeljak, 17. kolovoza, odmah nakon Velike Gospe, krećemo s pripremama. Želja nam je odemo, kao prošle godine, nekuda na pripreme četiri dana, od četvrtka do nedjelje. Nadam se da će se sponzori javiti. To je dobro zbog homogenosti ekipe, radimo mi u Karlovcu dva put dnevno, ali to je više zbog toga da su djevojke skupa.

Jeste li optimist prije početka nove sezone?

-Optimist sam, jer se dobro radi. Uvijek sam optimist kada se dobro radi, a pesimist kada se loše radi. Sve ovisi o radu. Optimist sam jer imamo kvalitetnu ekipu, a Doris Barić daje kvalitetu više.  

 

Branko Obradović