Liderov investicijski forum u Karlovcu

"Cilj je nagraditi one koji u teškim vremenima kreću u proizvodne investicije i otvaraju radna mjesta"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Izbor najboljih proizvodnih investicija

  Liderov investicijski forum - Lider invest održan je u četvrtak u četvrtak u Kinu „Edison“.

  -Lider je pokrenuo svoju akciju Lider invest, izbor najboljih proizvodnih investicija s ciljem da nagradimo one koji u teškim vremenima kada industrija i proizvodnja nisu u prvom planu, kreću u proizvodne investicije i otvaraju radna mjesta s velikom dodanom vrijednošću. Do sada smo nagradili 70-ak takvih firmi i pokazalo se da nijedna ta investicija nije promašena. Mi i dalje čvrsto stojimo na tome da je industrija nakvalitetniji i najvažniji generator rasta BDP-a u Hrvatskoj. Jako nam je drago da smo u Karlovcu koji ima bogatu industrijsku tradiciju, gdje je na početku tranzicije bilo velikih potresa, ali jednako tako vidimo da su se stvari počele poslagivati i da ovdje ima zaista visokovrijednih i visokokvalitetnih proizvodnih firmi. Nama je posebno zanimljivo kada ustanovimo da postoje firme koje su nastale samoinicijativno, koje su u obiteljskom vlasništvu, jer mislimo da je izuzetno važno da u Hrvatsko ostane bar 30, 40 posto firmi koje su domaće i u obiteljskom vlasništvu i koje su budući da su osnivane 90-tih, sada u fazi tranzicije s prve na drugu generaciju, istaknuo je između ostalog glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović.

  Naglasio je kako obilaskom hrvatskih regija i održavanjem investicijskih mini foruma nastoje poduzetnicima pružiti potrebne informacije o investicijskoj klimi, inicijativama jedinica lokalne samouprave, mogućnostima i izvorima financiranja, te otvaraju raspravu o dosad pokrenutim projektima.

  Također, u suradnji s općinama, gradovima i županijama, te institucionalnim partnerima motiviraju poduzetnike da nominiraju svoja ulaganja i tako postanu kandidati za nagradu „Lider invest“ koja će biti uručena 5. lipnja ove godine na svečanoj dodjeli u sklopu Regionalnoga financijsko-investicijskog foruma u hotelu Westin Zagreb.

  Prof. dr. sc. Marijana Ivanov, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i ekonomska stručnjakinja te članica Stručnog odbora „Lider investa“, održala je  prezentaciju na temu „Izazovi poslovanja u nestabilnim vremenima“.

  -Hrvatska ima ekspanziju i u tom ekonomskim smislu mi rastemo, ali na globalnoj razini je puno rizika. Prije svega to je opet rizik rasta cijena energenata zbog geopolitičke situacije i regionalnih sukoba koji ponovno može razbuktati inflaciju. To jasno dovodi u pitanje hoće li Europska središnja banka zaista u lipnju ove godine spuštati kamatne stope, a znamo da je europodručje u stagnaciji, da glavna gospodarstva europodručja rastu jako slabo, zapravo stalno plivaju po nekakvom rubu recesije i uvjeti financiranja su trenutno takvi da je realna kamatna stopa već dosta visoka, kazala je između ostalog Ivanov.

  Navela je i kako troškovi kontejnerskog prijevoza jako rastu, rute su produžene, očekivalo se da će svjetska trgovina ove godine rasti po većim stopama, tako da je zapravo fokus na tom utjecaju geopolitičkih rizika na čitav niz ekonomskih varijabli koje ne samo da djeluju globalno, ne samo da djeluju na stope rasta u europodručju, naravno da se mogu odraziti i na Hrvatsku.

  Nakon prezentacije uslijedio je panel „Kako unaprijediti investicijsku klimu u Karlovačkoj županiji“ na kojem je govorila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Karlovačke županije Branka Šeketa Karlović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondova EU-a Grada Karlovca Daniela Peris, voditeljica HBOR-ova Područnog ureda za Liku Frana Lokas-Mudrovčić, predsjednik Uprave HS Produkta Željko Pavlin, CEO i suosnivač Mireta Domagoj Boljar, operativni direktor DW Reusablesa Mario Tomljanović, te direktorica Kontrolinga tvrtke Kelteks Milana Spudić.

  Prigodnim riječima okupljenima su se obratili i županica Martina Furdek-Hajdin i gradonačelnik Damir Mandićć.

  Partneri ovog projekta su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) te Hrvatska gospodarska komora (HGK).