Prvi Karlovački

Cijepljenje protiv gripe počinje u utorak kod liječnika obiteljske medicine u dogovorenom terminu

Autor: Miloš Milovanović

16.10.2020

Županija

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije Zavod za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti  provoditi cijepljenje kao dosadašnjih godina

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije izvijestio je da  je u tijeku  distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe tako da će cijepljenje osoba koje imaju povećani rizik od komplikacija započeti u utorak, 20. listopada. Ove je godine za Karlovačku županiju nabavljeno 15.500 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba koje su poslali liječnici obiteljske medicine početkom godine. Cjepivo je četverovalentno.

Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine i to u tri dijela. Za prvi dio je distribucija u tijeku, drugi dio se očekuje za dva tjedna i još dodatne količine početkom prosinca. Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći obaviti u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog. Također, oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu. Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom, niti u prosincu te nema  potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva, poručili su iz Zavoda.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID- 19 Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije neće biti u mogućnosti  provoditi cijepljenje kao dosadašnjih godina.

Oni koji se žele cijepiti protiv gripe, trebaju se javiti izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe. Zbog epidemiološke situacije i izbjegavanja gužvi, termin za cijepljenje potrebno je s liječnikom dogovoriti telefonom i ne dolaziti nenajavljeno.

Cijepljenje je besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike, trudnice itd., a oni koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a žele to učiniti, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta.