Potpisan ugovor s izvođačem

CGO Babina Gora gradit će konzorcij tvrtki iz BiH

VIŠE IZ RUBRIKE

Napokon gradnja

Rok za završetak je 35 mjeseci

Nakon 16 godina od kako je izbrana lokacija Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori i iz četvrtog pokušaja javne nabave izabran je izvođač radova koji će graditi postrojenje u kojem će se godišnje zbrinjavati 30-ak tisuća tona otpada iz Karlovačke te dijelova Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije.

CGO će graditi zajednica ponuditelja HERING-ELCOM-ENOVA, a radi se o tvrtkama iz Bosne i Hercegovine. Ugovor „težak“ 333 milijuna kuna bez PDV-a,  danas je potpisala direktorica CGO Babina Gora Marija Tufeković  s predstavnikom izvođača Ladislavom Bevandom.

-Svrha projekta CGO Babina Gora je gospodarenje miješanim komunalnim otpadom Karlovačke županije sjeveroistočnog dijela Ličko-senjske županije i zapadnog dijela Sisačko-moslavačke županije. Projekt uključuje izgradnju Centra na Babinoj Gori i četiri pretovarne stanice; u Karlovcu, Slunju, Ogulinu i u Podumu pokraj Otočca. Projekt je uspješno prijavljen 2019. godine na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu Programa „Konkurentnost i kohezija“ te se financira 90 posto bespovratnim sredstvima EU i Fonda za zaštitu okoliša i 10 posto od strane naših osnivača, znači lokalne zajednice, istaknula je Tufeković govoreći osnovne podatke o projektu.

Projekt će ići u nekoliko faza, a jasno je da neće biti završen 2023. godine, kako je bilo prvotno planirano.

-Sam početak radova će se vrlo brzo dogoditi i nakon toga datuma izvođač ima 35 mjeseci da projektira, ishodi građevinske dozvole, izgradi projekt i onda bi krenula faza probnog rada, dodala je Tufeković.

Županica Martina Furdek Hajdin je rekla da zadovoljstvo prisustvovati potpisivanju ugovora s izvođačem što je ocijenila „drugim važnim korakom“ u konačnoj realizaciji ovog projekta.

-Ono što je važno da znaju građani naše županije, ali i susjednih županija koje će biti u ovom Centru, je da ovaj projekt nema alternativu. Zaista ničim neće ugroziti okoliš, prirodu i kvalitetu života građana, svih nas koji živimo na ovom području, nego će nam pomoći da živimo kvalitetnije i da zbrinjavamo otpad na onaj način kako to treba biti. To je samo jedna karika u lancu cijelog sustava, a da bi sustav funkcionirao preduvjet je ona komponenta koja ovisi o svima nama, a to je selekcija otpada, na čemu radimo kontinuirano uz pomoć Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša. Cilj nam je da što manje otpada ide na Babinu goru, da što više selektiramo i recikliramo, poručila je Furdek Hajdin.

CGO Babina Gora nije samo velik projekt po svojoj investiciji već je velik projekt zato jer se njime rješava pitanje onog dijela otpada koji se ne može reciklirati, naglasio je zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša.

-Svjesni smo da je realizacija ovakvih projekata složena, naravno i ekonomski je to dosta izdataka i nije ga moguće realizirati u okviru same županije, odnosno gradovi i općine već je nužna i pomoć države. Od ukupno prihvatljivih troškova koji se kreću u ovom projektu oko 435 milijuna kuna većim dijelom su sredstva osigurana iz Europskoga kohezijskoga fonda, a također i naš Fond za zaštitu okoliša planira sudjelovati za oko 76 milijuna kuna u sufinanciranju, istaknuo je još Budiša.

Na putu do potpisivanja današnjeg ugovora pomoglo je i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a CGO Babina Gora, po riječima državnog tajnika Maria Šiljega, značajan je za cijelu Hrvatsku.

- Budući da Republika Hrvatska u svojim strateškim dokumentima planira i treba izgraditi 11 centara za gospodarenje otpadom možemo reći da Karlovačka županija, s današnjim potpisom ugovora, definitivno spada u predvodnike izgradnje centara za gospodarenje otpadom i rješavanje integralnog sustava za gospodarenje otpadom. Ukupan sustav gospodarenja otpadom podrazumijeva jako puno tehnoloških rješenja i postrojenja; kao što su sortirnice, bioplinska postrojenja, kao što je odvojeno prikupljanje otpada i kao što su edukacijske aktivnosti koje su iznimno bitne. CGO su dio integralnog sustava gdje se radi mehaničko biološka obrada ostatnog otpada tj. koji nije prethodno obrađen. Koliko god da budemo napredni u razvrstavanju i recikliranju uvijek će ostati dio otpada koji će biti potrebno zbrinuti u centrima za gospodarenje otpadom, rekao je u izjavi nakon službenog potpisivanja Šiljeg.