Velika pobožnost svetom Josipu ne prestaje

Četvrta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu

VIŠE IZ RUBRIKE

    Velika pobožnost svetom Josipu ne prestaje. Na četvrtu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu 6. veljače misno je slavlje predvodio župnik Župe Sveta Tri Kralja na Baniji velečasni Antun Kolić. Koncelebrirali su mu pavlinski provincijal u Hrvatskoj otac Mario Škrtić i rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa Monsinjor Antun Sente. Misno su slavlje pjevanjem animirali udruženi zborovi banijanske župe, a ljepoti liturgije pridonijeli su ministranti istoimene župe poslužujući kod oltara.

    Tumačeći pročitani odlomak evanđelja koji opisuje dolazak Isusa u svoj zavičaj vlč. Kolić je kazao kako Isusova poruka i logika Evanđelja koja u sebi nosi malenost i poniznost, otvorenost i spremnost za razumijevanje Božjeg spasenja u Isusu Kristu, nije prepoznata, nije naišla na razumijevanje i prihvaćanje kod Isusovih poznanika. Dokazalo se da oni koji su samodopadni i žive po svom nisu prikladni za Krista i njegovu poruku o Kraljevstvu Božjem. Nasuprot takvima su skromni i maleni. Oni jedini, jer su ponizni, mogu primiti Kristovu poruku. Takav je bio i sveti Josip kojega je Bog odabrao za svog djevičanskog oca.

    -Tu Josipovsku poniznost nasljedujemo i mi danas da bi Bog u nam prepoznao svoje prijatelje i po nama širio radosnu vijest, kazao je u svojoj homiliji župnik Kolić.

    Na kraju misnog slavlja mons. Sente pozdravio je sve Josipove štovatelje, na poseban način predvodnike hodočasnika, župljane Župe sveta Tri Kralja iz karlovačkog naselja Banija, a na osobit način skupinu hodočasnika iz Bjelovara i Varaždina.

    -Obično na kraju misnoga slavlja srijedom predstavim neku osobu koja javno svjedoči svoju vjeru. Danas to nije osoba nego knjiga, točnije molitvenik. Naime, prije godinu dana predstavili smo dvanaesto izdanje molitvenika "Idimo k Josipu" koji je tiskan u tri tisuće primjeraka. Obzirom da su svi primjerci podijeljeni ili prodani, pristupili smo tiskanju trinaestog izdanja koje vam ovom prigodom predstavljam i prvi primjerak predajem današnjem predvoditelju misnoga slavlja velečasnom Antunu Koliću. Novo izdanje ima tek male izmjene, najvećim djelom vezane uz lektorske i tiskarske ispravke. Velika potražnja za Josipovim molitvenikom lijep je primjer širenja štovanja svetog Josipa u hrvatskom narodu, kazao je monsinjor Sente. (b.o.)