Prvi Karlovački

Četiri osobe i njihove obitelji s područja Žakanja u kućnoj izolaciji

08.03.2020

Županija

Specifična situacija u pograničnom području prema Sloveniji budući da je virus potvrđen kod liječnika u Metliki koji je bio u kontaktu s osobama iz Žakanja

U Karlovačkoj županiji, i dalje nema potvrđenih slučajeva oboljelih od novog koronavirusa COVID-19, rečeno je na sinoćnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije održanoj u Žakanju. Specifična situacija vezana je uz pogranično područje sa Slovenijom gdje je kod liječnika iz Metlike potvrđen koronavirus. Među osobama koje su bili u kontaktu s liječnikom su i četiri osobe s područja Žakanja. One se kao i njihove obitelji nalaze u kućnoj izolaciji i u stalnom su kontaktu sa epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Stožer još jednom naglašava važnost preventivnih mjera zaštite. To su redovito i pravilno pranje ruku, izbjegavanje doticanja sluznica rukama koje nisu prethodno oprane, redovito čišćenje i dezinfekcija prostora i površina, izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama te provjetravanje prostorija.

Također, Stožer moli sve stanovnike Karlovačke županije da odgode putovanja ako nisu nužna posebno u Sloveniju i Italiju te da prate sve preporuke Zavoda za javno zdravstvo koji svakodnevno objavljuje informacije, a nalaze se na linku: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/.

Na sjednici  kojoj je prisustvovao i župan Damir Jelić,  raspravljalo se o potrebama zdravstvenih ustanova za zaštitnom opremom koje su proslijeđene prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Ponovno su podsjetili da je u slučaju pojave simptoma bolesti, važno ne dolaziti osobno kod izabranog liječnika ili u zdravstvene ustanove, već nazvati svog liječnika ili po potrebi epidemiologa u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije na telefonski broj: 098/247 630.

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije u kontinuiranom je kontaktu, a javnost će o svemu biti pravovremeno obaviještena, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje načelnik Josip Ribar. (m.m.)