Prvi Karlovački

Četiri osnovne škole od policije dobile bicikle za edukaciju u prometu

Autor: Renata Benković

02.12.2021

Mozaik

Do sada je policija ukupno podijelila 24 bicikla i 44 kacige

U Policijskoj upravi karlovačkoj dodijeljeni su bicikl i kacige za četiri osnovne škole s područja karlovačke županije.

Po jedan bicikl i jedna zaštitna kaciga dodijeljeni su Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese, Osnovnoj školi Eugena Kvaternika iz Rakovice, Prvoj osnovnoj školi Ogulin i Osnovnoj školi Mahično.

U sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021. – 2030. godine, projekta Prometna preventiva u osnovnoj školi te aktivnog sudjelovanja osnovnih škola karlovačke županije na tradicionalnom natjecanju u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila i upravljanja biciklom „Sigurno u prometu“, a sve s ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i edukacije djece osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla, PU karlovačka je iz dobivenih financijskih sredstava dio namijenila za kupnju bicikala i zaštitnih kaciga.

Dodjela bicikala i edukacija provodi se temeljem Odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o donošenju programa osposobljavanja za upravljanje biciklom i biciklističkog ispita te obrasca potvrde o osposobljenosti za upravljanje biciklom

S provođenjem ovog projekta PU karlovačka započela je 2016. godine s ciljem da sve osnovne škole na području karlovačke županije dobiju bicikle kako bi učenici imali mogućnost edukacije za sigurno sudjelovanje u prometu. Do sada je policija na taj način podijelila ukupno 24 bicikla i 44 kacige.

Iz policije podsjećaju da su prošle godine u 34 prometne nesreće sudjelovali biciklisti te je njih 14 teško i 11 lakše ozlijeđeno.

Od toga su djeca biciklisti sudjelovala u šest prometnih nesreća i u njima je dvoje djece teško, a dvoje lakše ozlijeđeno.

Usporedbe radi, do 2. prosinca ove godine dogodilo se 37 prometnih nesreća u kojoj su sudjelovali biciklisti te je njih dvoje smrtno stradalo, osam teško i 19 lakše ozlijeđeno.

Od toga su djeca biciklisti sudjelovala u četiri prometne nesreće i u njima je jedno dijete teško, a dvoje lakše ozlijeđeno.


U ime osnovnih škola bicikle i kacige preuzeli su ravnateljica Osnovne škole Mahično Gorana Simić-Vinski, ravnatelj Prve osnovne škole Ogulin Zvonko Ranogajec te predstavnici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Duga Resa – Gordana Šutej i Osnovne škole Eugena Kvaternika Rakovica Zvonko Turkalj. Dodijeli je uz predstavnike policije i načelnika Darka Bratića  prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Šćulac.