Prvi Karlovački

Četiri karlovačka tenisača veterana nastupila za reprezentaciju Hrvatske

Autor: Branko Obradović

18.05.2022

Sport

Karlovački tenisači veterani vratili se sa Svjetskog veteranskog prvenstva u Americi

Iako još uvijek osjećaju posljedice putovanja u i iz Amerike neki od najboljih karlovačkih tenisača veterana već su ovog vikenda bili aktivni i to ni manje ni više već u službenom seniorskom natjecanju Prve lige dok se ipak veći dio veteranske momčadi još uvijek bori s jet legom. Naime čak četvorica Karlovčana nastupili su na Svjetskom momčadskom prvenstvu koje je održano na Floridi, točnije u Boca Ratonu. U konkurenciji + 50 izbornik i prvi igrač bio je nekada i broj 1. na službenoj ITF rang listi Dinko Gudelj dok su ostatak momčadi činili Ivan Žuvela i Mladen Sušanj, a dodatno pojačanje bio je Aleksandar Šanić. U konkurenciji 24 momčadi Hrvati s 3:0 izgubili od nositelja Čilea i sa istim rezultatom nadigrali reprezentaciju Irske. U razigravanju su s 3:0 izgubili od Kanade, tijesno su s 2:1 poraženi od Izraela dok su im u borbi za 15. mjesto predali susret predstavnici Kostarike. Tim plasmanom ova reprezentacija bila je rezultatski najuspješnija od tri hrvatske selekcije, koliko ih je nastupilo na ovom natjecanju.

-Svi igrači dobili su priliku da zaigraju u ovih šest dana natjecanja i apsolutno su opravdali ukazano im povjerenje. Mislim da smo se predstavili u dobrom svjetlu, rekao je još uvijek nedovoljno oporavljeni rekonvalescent Dinko Gudelj.

U konkurenciji +55 godina od karlovačkih predstavnika natjecao se prvi igrač i izbornik Dario Smojver, a momčadi je bio Riječanin Miren Ivanković nekada jedan od najboljih juniora u bivšoj državi, koji više od tri desetljeća živi i radi kao profesor na jednom od najpoznatijih američkih sveučilišta. Uz njega momčad je činio i Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom Maro Franušić. U toj kategoriji natjecalo se 25 momčadi, a naši predstavnici najprije su tijesno s 2:1 poraženi od osmih nositelja Australaca da bi potom sa  2:1 nadigrali Brazil. U razigravanju bolji od njih bili su opet s 2;1 predstavnici Velike Britanije dok su istim rezultatom Hrvati nadigrali predstavnike Perua. U borbi za 15. mjesto kod stanja 1:1 naši predstavnici bili su prisiljeni predati odlučujuću igru parova jer je jedan od njihovih igrača ima neodgodiv let za povratak.

-Organizacija  i uvjeti bili su na zavidnoj razini. Svakako moram spomenuti igru i ostvarene rezultate Mirena Ivankovića koji je pobijedio u četiri od pet pojedinačnih mečeva i samo još jednom potvrdio da nije uzalud bio jedan od najboljih mladih igrača na našim prostorima. Šteta što zbog administrativnih razloga nismo uspjeli za nas registrirati i bivšeg Davis Cup reprezentativca Bolivije Hrvoja Eterovića koji nas je svesrdno bodrio na ovom natjecanju. Njegovim nastupom u ovako zgusnutom rasporedu natjecanju sigurno bi smo imali šansu i za nadmašiti prošlogodišnji rezultat kada smo bili 10. na svijetu. Ovako smo se morali zadovoljiti 16. mjestom. Ipak iz SAD-a odnosimo samo lijepe uspomene, rekao je Dario Smojver.

Uz ove navedene dvije reprezentacije imali smo i predstavnike u kategoriji + 60 za koju su nastupili Zdravko Knežević iz Novigrada, Rene Puharić i Davor Kostelić iz Rijeke. U grupnom razigravanju nisu bili uspješni, ali su na kraju upisali pobjedu i ostvarili plasman na 18. mjesto.

Karlovački veterani tako su najviše zahvaljujući svom klupskom kolegi  i suigraču koji od 1998. živi na Floridi Mladenu Sušnju dokazali da još nisu za staro željezo. Možda o ukupnom dojmu najviše govori izjava Ivana Žuvele.

-Mislim da će se svi dionici ovog sportskog zbivanja složiti ako kažem da se igrao izvrstan tenis u vrhunskim uvjetima, a posebno bi se htio zahvaliti Mladenu koji je u logističkom smislu odradio sjajan posao i omogućio nam da na sportskim terenima, ali i izvan njih doživimo Ameriku u punom sjaju. Ne znam da li nam je bolje bilo u ekskluzivnim teniskim klubovima, na NBA utakmici Miamija, raznim restoranima ili u Universal studiju u Orlandu gdje smo se moram priznati  Smojver i ja nauživali straha dok su se Dinko, Maja i ostala ekipa zabavljali razgledavanjem močvara i aligatoru ili uživali u panoramskoj vožnji helikopterom. Sve u svemu zbivanja za pamćenje, kazao je Žuvela.