Torta bez grižnje savjesti

Često se zdrava hrana smatra neukusnom, to je POGREŠNO

VIŠE IZ RUBRIKE

GASTRO KUTAK

Dokaz kojime ćemo dokazati ovu tvrdnju iz naslova je torta bez glutena i šećera koju vam danas predstavljamo

Zima je mnogima najljepše doba u godini, ali i ''najteže''… jer se puno jede. Mnogi, pak, s početkom proljeća vide ljeto za nekoliko mjeseci pa počinju birati nešto laganiju hranu, ali isto tako se očekuje da se tu nađe i nešto slatkog. Tako vam danas predstavljam tortu bez glutena i šećera koja je nastala u suradnji s mojom dragom prijateljicom Anom Marčac. Torta ponosno nosi ime "An-Di, torta bez grižnje savjesti". Recept je ovaj put osmislila Ana, a u djelo ga je provela autorica ovih gastro redaka. Jako smo ponosne na našu suradnju. A naziv ''An-Di'' ne treba posebno objašnjavati, nametnuo se sam po sebi.

Torta se nalazi u ponudi restorana Tempo. U rekordnom roku je postala vrlo tražena i popularna. Okus joj je ''toliko savršen'' da uopće nemate osjećaj da jedete nešto zdravo. Naime, često se zdrava hrana (pogrešno!) smatra neukusnom. Kod ove torte osjeti se okus orašastih plodova, kakaa i tamne čokolade. Osim ove sjajne torte koju vam svakako preporučamo probati, trenutno u ponudi imamo i bezglutensku tjesteninu sa špinatom, orasima, cherry rajčicom i rikolom. A o njoj ćemo drugom prilikom. Veselim se osluškivati što želite, prezentirati vam i zdravije varijante ukusnih delicija kao što su ove bez glutena i šećera, kao i nastaviti za vas stvarati mala remek-djela kako biste kod nas u Tempu uživali svim čulima i, na kraju krajeva, dobro se i fino - najeli.

An-Di, torta bez grižnje savjesti

Biskvit:

  • 5 jaja, Eritrit* po želji, 50g mljevenih badema, 50g mljevenih oraha, kakao po želji, malo ulja, prašak za pecivo

Priprema:

Sve sastojke izmiksate i stavite u željeni kalup za pečenje. Torta se peče na 170 stupnjeva, 30-40min. Nakon pečenja namočiti biskvit po želji (rum, mlijeko, sok).

Krema:

  • 5dcl slatkog vrhnja, 250g mascarpone sira (ili po želji), 150g čokoladnog ganache-a**

Priprema:

Slatko vrhnje izmiksati, dodati sir i ganache. Sve sjediniti u kremu i ukrasiti tortu. Na vrh torte staviti mljevene bademe. Dobar tek!

DODATNE INFORMACIJE O RECEPTU

Klikni za ostatak članka

* Eritrit je šećer bez kalorija, šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristi kao zamjena za saharozu. Pogodan je za dijabetičare, ali i sve one koji paze na liniju. Proizvodi se fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu i slatkoća mu je 60-80% u odnosu na običan šećer.

** Ganache (izg. Ganaš) je najjednostavnije rečeno, mješavina slatkog vrhnja i čokolade. Njime se prelijevaju ili premazuju torte, kolači, slastice. Dakle, najjednostavnija čokoladna krema, a može ga se ''začiniti'' žličicom ekstrakta vanilije, badema, mente…