Prvi Karlovački

Čestitke i zahvala županice nagrađenom profesoru Antunu Milinkoviću

Autor: Miloš Milovanović

25.11.2021

Županija

Županica je zahvalila profesoru Milinkoviću na njegovom dugogodišnjem predanom i stručnom radu, koji je ove godine rezultirao i ovim visokim državnim priznanjem

Povodom dodjele državne Nagrade “Ivan Filipović” koju je ove godine dobio profesor Gimnazije Karlovac Antun Milinković, županica Martina Furdek Hajdin jučer je posjetila profesora Milinkovića na njegovom radnom mjestu u Gimnaziji Karlovac. U društvu ravnateljice Gimnazije Snježane Štranjgar, županica je izrazila čestitke i veliku zahvalu profesoru Milinkoviću na njegovom dugogodišnjem predanom i stručnom radu, koji je ove godine rezultirao i ovim visokim državnim priznanjem, Nagradom “Ivan Filipović”.

Nagrada “Ivan Filipović” dodjeljuje se za iznimna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti i predstavlja najviše državno priznanje djelatnicima u sustavu odgoja i obrazovanja. Odbor za dodjelu je ove godine dodijelio dvije nagrade za životno djelo i 15 godišnjih nagrada za 2020. godinu, među kojim je, posve zasluženo, i nagrada profesoru Antunu Milinkoviću. Nagradu, temeljem prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja, dodjeljuje Sabor Republike Hrvatske.

Antun Milinković profesor je biologije i kemije u Gimnaziji Karlovac. Kao nastavnik ovih predmeta potiče svoje učenike na iskazivanje interesa za prirodoslovlje, što se očituje u kontinuiranim uspjesima učenika na državnim natjecanjima. Mentor je mnogim učenicima koji su osvajali neka od prva tri mjesta na državnim natjecanjima te mnogim koji su svoje obrazovanje nastavili u području biologije, kemije, farmacije i medicine. Posljednje dvije godine mentor je učenici koja se plasirala na Europsku prirodoslovnu olimpijadu u Pragu, a potom i Međunarodnu biološku olimpijadu u japanskom Nagasakiju. Ista je učenica pod mentorstvom profesora Milinkovića osvojila i Oskar znanja i tako stekla pravo na izravan upis na PMF. Osim stručnih, inovativnih i učenicima zanimljivih predavanja profesora Milinkovića, on je i autor brojnih stručnih članaka i knjiga, a sudjelovao je i u mnogim projektima i izvannastavnim aktivnostima te organizaciji školskih izložbi i manifestacija. Aktivno sudjeluje u radu svoje lokalne zajednice i škole, kroz gradske izložbe i projekte, suradnju s JU Aquatika, botaničkim vrtovima i arboretumima.

Svakako je jedan od njegovih najprepoznatljivijih projekata arboretum uz Gimnaziju s kojim se škola posebno ponosi, a profesor Milinković se spram njega odnosi s posebnim marom, prikupljajući biljke od kojih su neke i endemske vrste.

Ovom je prigodom županica Martina Furdek Hajdin,  uz iskazane čestitke i zahvalu za predan rad, profesoru Milinkoviću uručila pokolon Karlovačke županije, kao uspomenu na ovaj susret i ovu vrijednu nagradu.

Zanimljivo je istaknuti da je profesor Milinković predavao i županici, dok je kao srednjoškolska učenica pohađala karlovačku Gimnaziju te se osobno mogla uvjeriti u kvalitetu njegova rada.