Na listi čekanja trenutno je 171 zahjev za smještaj korisnika iz cijele države

Centar za rehabilitaciju Nada:Potrebe za smještajem korisnika veće od kapaciteta

VIŠE IZ RUBRIKE

  Centar za rehabilitaciju NADA u Karlovcu prve korisnike primio je početkom 2002. godine, a osnovala ga je Kornelija Šobot, magistrica defektologije. Imaju i Podružnicu u Vojniću koja je osnovana 2006. godine. O radu Centra, aktivnostima i radnim terapijama koje se provode s korisnicima, razgovarali smo s ravnateljem Nikolom Joksovićem.

  -U Centru za rehabilitaciju NADA smještene su osobe s invaliditetom – mentalnim i intelektualnim oštećenjem, Budući da je Centar NADA jedina ustanova u Republici Hrvatskoj koja je registrirana za smještaj osoba sa dualnom dijagnozom u ustanovi su smješteni korisnici iz cijele države. Prema rješenjima centara za socijalnu skrb korisnicima se priznaje pravo na socijalnu uslugu dugotrajnog smještaja u Centru NADA, ističe Joksović.

  Na listi čekanja 171 zahtjev

  Što se tiče kapaciteta ustanove, ističe kako u sjedištu u Karlovcu imaju 194 korisnika, a u Podružnici u Vojniću 175 korisnika.

  -Dakle ukupni kapacitet ustanove je 369  osoba koji je u cijelosti popunjen. Potrebe za smještajem korisnika su i veće od kapaciteta, zbog čega je formirana lista čekanja za njihov smještaj na kojoj je trenutno 171 zahjev za smještaj korisnika iz cijele države. Budući da na listi čekanja za smještaj korisnika ima veliki broj zahtjeva, a mi prosječno primamo devet novih korisnika godišnje, obratili smo se 2016. godine i početkom 2019. godine našem Ministarstvu da nam odobri  povećanja smještajnih kapaciteta u Karlovcu i Vojniću za 150 korisnika. Nažalost, uz načelnu podršku do danas nismo dobili konkretan odgovor na naš zahtjev, napominje.

  Većina korisnika, s obzirom na svoju invalidnost-mentalno oštećenje i psihički poremećaj, smještena je u Centru dugotrajno.

  -No, trajanje smještaja korisnika ovisi o više okolnosti, o stupnju invalidnosti, odgovoru korisnika na terapiju, uvjetima i mogućnostima članova obitelji za zbrinjavanje osobe sa mentalnim i intelektualnim oštećenjem, te potrebi korisnika za nekim drugim oblikom socijalne usluge koju ustanova ne pruža, u kojim slučajevima dolazi do premještaja korisnika. Budući da je ustanova u potpunosti popunjena od početka rada, novi korisnici se smještavaju kada dođe do premještaja korisnika, ali nažalost češće kada netko premine, ističe.

   Centar pruža brojne usluge

  Inače, na obje lokacije, u Karlovcu i Vojniću imaju ukupno 127 zaposlenika.

  -Centar pruža usluge stanovanja i prehrane, njege i brige o zdravlju, fizikalne terapije, radne terapije, socijalnog rada i psihosocijalne rehabilitacije. Zdravstvena skrb o korisnicima obuhvaća provođenje opće i specijalne njege korisnika, primjena i nadzor terapije prema pisanim uputama liječnika i provođenje zdravstvene skrbi u ustanovi od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite i liječnika specijalista-psihijatra. Radno terapijske aktivnosti osmišljene su kroz individualni i grupni rad s obzirom na potrebe i sposobnosti korisnika i to kroz proizvodno kreativne aktivnosti, radno okupacijske aktivnosti, aktivnosti svakodnevnog života, glazboterapije, art terapije, te slobodno vrijeme i socijalizaciju. Rad fizioterapeuta sastoji se od provođenja kineziterapije odnosno medicinske gimnastike, te fizikalnih procedura, navodi Joksović.

  Dodaje kako je u rad s korisnicima uključeno je 76 radnika i to posebno socijalni radnici koji sudjeluju u primanju korisnika u ustanovu i njihovom upoznavanju s ustanovom i uslugama, aktivnostima u ustanovi, medicinsko osoblje, njegovatelji, fizioterapeuti, defektolozi i radni terapeuti.

  Korisnici uključeni u niz kreativnih radionica i aktivnosti

  Korisnici se u slobodno vrijeme bave različitim aktivnostima, na primjer, bave se kuglanjem, stolnim tenisom, pikadom, bowlingom, nogometom, plivanjem, crtanjem i slikanjem u različitim tehnikama, rade prigodne ukrase, odlaze u kazalište, šetnju…z ajedno idu na sportske aktivnosti, u šetnje, u kazalište, surađuju jedni s drugima i s djelatnicima Centra. Prilikom posjeta Centru uvjerili smo se da su svi doista zaokupirani nekim aktivnostima, bilo da crtaju, igraju se društvenih igara, neki su radili na kompjuteru, a neki su se družili u vrtu Centra…Doznali smo da organiziraju i izbor za miss i mistera, a pripremaju i predstavu za Božić. Međusobno se druže i muškarci i žene, pa sigurno da dolazi i do uzajamnog simpatiziranja…

  U Centru ih posjećuju i članovi obitelji, rodbina, prijatelji te njihovi skrbnici.

  Ravnatelj kaže i kako imaju priličan broj korisnika koji su od početka u ustanovi, a čak prvi korisnik koji je došao u ustanovu i danas je kod njih smješten. Najnoviji korisnik došao je u mjesecu studenom ove godine.

   Ostvarili odlične rezultate na Specijalnoj olimpijadi u Abu Dhabiju

  Centar je ove godine sudjelovao na svjetskim ljetnim igrama specijalne olimpijade Abu Dhabiju.

  -Kako smo članovi Specijalne olimpijade Hrvatske, naši su korisnici sudjelovali na Svjetskim ljetnim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dhabiju od 14. do 21. ožujka 2019. godine. Natjecali su se u stolnom tenisu i ostvarili odlične rezultate, i to: zlatnu medalju u pojedinačnoj muškoj kategoriji, srebrnu medalju u pojedinačnoj ženskoj kategoriji i srebrnu medalju u parovima, na što smo iznimno ponosni, zaključuje Joksović. (sl)