Prvi Karlovački

Čast da otvori jesensku sezonu ZILIK izložbi pripala akademskoj umjetnici Ivani Barišić Tomšić

Autor: Ivica Pilaković

15.09.2022

Karlovac

Večeras će s početkom u 19 sati u Galeriji ZILIK (Radićeva 13) biti svečano otvorena jesenska sezona ZILIK izložbi i to samostalnom izložbom „Klinci“ bjelovarske akademske umjetnice Ivane Barišić Tomšić. Autorica će se predstaviti selekcijom crteža i slika iz recentnog ciklusa „Klinci“.

Ivana Barišić Tomšić od 2018. godine stvara ciklus crteža i slika unutar kojeg bilježi vlastiti svakodnevni život, a ulogu glavnih protagonista preuzimaju njezina djeca. Umjetnica bilježi njihov proces odrastanja interpretirajući pritom cijeli spektar emocija, stanja, raspoloženja i događaja tj. svih onih zgoda i nezgoda koje se događaju na putu odrastanja. Posebni interes autorica iskazuje za onaj prijelomni trenutak kada dijete postaje odrastao čovjek. Naime, Ivana Barišić Tomšić planira likovno pratiti i bilježiti odrastanje vlastite djece toliko dugo koliko joj ona budu dopuštala. Tako ciklus „Klinci“ postaje dokument u vremenu i prostoru odnosno bilješka emocija, stanja, događanja i iskustava objedinjenih u vizualni dnevnik.

Ivana Barišić Tomšić rođena je 9. kolovoza 1981. u Bjelovaru. Upisala je srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 1996. godine. Maturirala na slikarskom odjelu 2000. godine te iste godine upisala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je u klasi profesora Zlatka Kesera 2005. godine. Iste godine zapošljava se u Osnovnoj školi Čazma kao učiteljica likovne kulture. Sudjelovala je u više od 40 skupnih i 10 samostalnih izložbi. Članica HDLU-a.

O IZLOŽBI:

Kada sumiramo niz malih, naizgled posve običnih, crtica iz života shvatimo da upravo one čine sâm život. Umjetnica neposredno bilježi svakodnevnicu najmilijih kroz svoj životni poziv – slikarstvo. Obiteljski i umjetnički život se pritom sve više isprepliću i u konačnici postaju jedno: život kao inspiracija za slikarstvo, a slikarstvo medij za bilježenje života. Prezentacijom ciklusa „Klinci“ Ivana Barišić Tomšić podijelila je s nama intimu vlastitog života na nevjerojatno topao, srdačan i neposredan način ukazujući pritom na ono najvažnije – neponovljive trenutke kojima svjedočimo i koje provodimo sa svojom obitelji i najdražim ljudima, a koje nikada ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo, jer upravo su ti trenuci ono što će nas sasvim spontano i nesvjesno formirati u ono što smo danas.“ (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)

Akademska slikarica Ivana Barišić Tomšić na ovogodišnjem 48. ZILIK-u osmislila je i održala odličnu likovnu radionicu pod nazivom “Ja volim, ja želim…”. Djeca su u zadatak dobila nacrtati svoj portret u sredini papira te na post-it papiriće različitih boja i oblika improvizirano izvesti “črčkarije” tj. nacrtati što vole i što žele. Na taj način smo bolje upoznali naše male ZILIK-ovce te koje su njihove želje i nade u životu.

Izložba ostaje otvorena do 29.09.2022.