Prvi Karlovački

Buvljak u parku; nude se knjige, odjeća, igračke, torbe…

Autor: Sunčica Laić

21.05.2022

Mozaik

Mali buvljak i sajam rukotvorina danas se održava u Urbanom parku Hrvatskog doma u organizaciji udruge Eko Pan i uz podršku Saveza udruga Kaoperativa.

Među izlagačima rabljenih stvari čije sudjelovanje je besplatno, zatekli smo i predsjednicu udruge Eko Pan, Ivanu Francišković Olrom.

-Barem jednom mjesečno organiziramo buvljake, podržavamo petkom i staru kramu, imamo i policu „uzmi ili ostavi“ u našem prostoru u udruzi. Nastojimo poticati ljude da ne bacaju stvari, da ih pokušaju razmijeniti, pokloniti, popraviti i slično. Voljeli bismo promovirati ovu aktivnost što više da s vremenom stvarno naraste u jednu lijepu gradsku priču, poručila je Francišković Olrom.

Ona je na svom štandu danas izložila nešto knjiga, odjeće, značke i torbe. Što se tiče cijena, kazala je kako svatko ima neku svoju procjenu, a ona će svoje stvari, kaže, prodavati po dvije kune nadalje.

Uz Ivanin štand svoje knjige, slikovnice, CD-ove, te igračke koje je prerastao poput figurica i autića posložio je njezin sin Nikola, učenik drugog razreda.

Rekao nam je kako mu je s jedne strane malo i žao što se odvaja od stvari koje su mu dok je bio manji puno značile, ali s druge strane veseli ga što će zaraditi i nešto džeparca.

Sofija Pjevac kaže kako joj ovo nije prvi put da prodaje rabljenu odjeću koju je znala ponekad nositi na staru kramu, ili stavljati u za to namijenjene kontejnere. Odjeća joj je vrlo očuvana, neke majice nosila je tek nekoliko puta, a prodavat će ih po desetak kuna.

-Lijepo je i vrijeme i uz put se družim i upoznajem nove ljude, poručuje Sofija.

Blažica Škrinjar ističe da iako o tome razmišlja već godinama, danas je prvi put na buvljaku, skupila je nešto odjeće i igračaka od svojih unuka, došla među prvima i sve predmete i odjeću uredno posložila, „pa kako bude“.