Medalje župana uručene vatrogascima Denisu Buturajcu i Tomislavu Hribljanu

Buturajac: „To je bio normalni radni dan, vatrogasci mogu stradati na bilo kojoj intervenciji“

VIŠE IZ RUBRIKE

To je vaš poziv, ali vi ste zaista naši junaci, poručila je Furdek Hajdin

Medalje župana danas su uručene dvojici vatrogasaca, Denisu Buturajcu koji je 28. svibnja teško ozlijeđen eksploziji u kući na Borlinu i Tomislavu Hribljanu koji je ozlijeđenom kolegi pomogao.

-Na sami događaj se ne bih vraćao. To je za mene bio jedan normalni radni dan. Dogodilo se to što se dogodilo i velika je mogućnost kod svih drugih intervencija da dođe do nekakve nezgode i do stradavanja, bilo zdravlja ili života vatrogasaca. To je tada bio normalni radni dan, mi smo reagirali kako smo reagirali i dogodilo se to što se dogodilo. Ja bih se zahvalio svima koji su brinuli i nešto učinili da bi moje zdravstveno stanje bilo bolje. Ono je sad puno bolje, oporavak ide, kako liječnici kažu, po planu i nadam se da će biti kao što je bilo i prije. Mogu se zahvaliti što ste nas pozvali dali nam ove zahvale. Lijep je osjećaj da se ipak netko brine o vatrogascima, rekao nakon uručenja Medalje Buturajac, a kratko se zahvalio i Hribljan.

-Zahvaljujem se županici, puno mi znači kao što je rekao Denis da netko brine o nama i dodjeljuje ove nagrade. Vjerujem da ćemo biti još bolji, Denis još nekoliko godina do mirovine, a mene čeka još malo više.

Županica Martina Furdek Hajdin je uvodno napomenula da ne treba posebno obrazlagati zbog čega su dodijeljena ova priznanja, budući da su svi pratili sve što se dogodilo 28. svibnja i što se nakon te intervencije događalo.

-Osim što ste vi Denise doveli svoj život u situaciju da ste mogli ostati bez njega, velika stvar je naravno i spašavanje vašeg kolege koji je vas iz te velike eksplozije izvadio i sve je u konačnici lijepo završilo. Mi smo bili cijelo vrijeme u kontaktu s bolnicom u Zagrebu. Lijepo vas je sad vidjeti kao da se ništa nije dogodilo, ali nažalost prije mjesec dana nije to bilo tako i ovo je minimum da vam se zahvalimo za ovo što se dogodilo, a posebno za sve što činite kada to nije u fokusu javnosti. Dakle od požara, prometnih nesreća, poplava jer posljednjih su godina te ugroze postale redovita situacija i stalno ste angažirani. Toliko ste puta bili u nevolji i druge spašavali iz te nevolje. Jedno hvala nije dovoljno. To je vaš poziv, ali vi ste zaista naši junaci, poručila je Furdek Hajdin.

Na uručenju medalja bio je i zapovjednik JVP Karlovac, Miroslav Rade koji je zahvalio županici na potpori.

-Ova situacija nije prva takva s kojom smo se susreli.  Pred 30 godina bio je Domovinski rat, ali imali smo sreće da u gradu Karlovcu nije poginuo niti stradao niti jedan vatrogasac na intervenciji. Od rata u nekoliko navrata smo se susretali s eksplozijama, ali nije oružje i streljivo jedino što može eksplodirati, to su i sve boce pod tlakom, plinske boce i slično koje su isto tako potencijalno eksplozivne. Vatrogasci se tijekom intervencija susreću s različitim ugrozama, ne samo s eksplozivnim, nego i s kemijski i biološki opasnim tvarima. Znam da su naši vatrogasci iznimno hrabri i ovom prilikom su to pokazali i dokazali jer u toj intervenciji bila je ugrožena i osoba, stavljajući svoj život na kocku su spašavali osobu, kazao je Rade.

Napomenuo je da je nakon ovog slučaja na Borlinu kroz apele koje su upućivali i kroz medije zabilježeno više slučajeva predaje oružja i eksplozivnih tvari policiji.