PU karlovačka

Računalne prijevare u porastu, policija educira građane o načinima samozaštite

VIŠE IZ RUBRIKE

  Kampanja "Web Heroj"

  U sklopu kampanje "Web Heroj" u prostoru Obrtničke komore Karlovačke županije, djelatnici Policijske uprave karlovačke, danas su održali edukaciju za obrtnike, poslovne subjekte, predstavnike gradskih tvrtki i druge zainteresirane građane.

  Kako je pojasnio Željko Pavlić, policijski službenik za prevenciju PU karlovačke, cilj  je senzibiliziranje javnosti i edukacija građana vezana uz sprječavanja kaznenog djela Računalna prijevara, odnosno savjetovati ih kako bi se znali zaštititi, te kako ne bi postali žrtve računalnih prijevara i pritom bili oštećeni.

  -Ova kaznena djela su u blagom porastu i upravo stoga i provodimo ovu edukaciju. Na području PU karlovačke prošle godine bilo je 120 kaznenih djela, a na razini RH bilo je oko 1.688 kaznenih djela kibernetičkog kriminala, od čega je 80 posto otpadalo na računalne prijevare. Ovim kaznenim djelima ostvarena je protupravna imovinska korist u iznosu od oko 10,5 milijuna eura, ističe Pavlić

  Pavlić je savjetovao i na koji način se građani mogu zaštititi.

  -Ljudi trebaju poduzeti mjere samozaštite, a da bi se uspješno samozaštitili, moraju posjedovati neka osnovna znanja i nadograđivati ih i na taj način zasigurno neće moći biti prevareni. Modaliteti koje bilježimo na području PU karlovačke, odnose se primjerice da potencijalna žrtva dobije lažni email i od žrtve se traži da s dostave osobni podaci i podaci s bankovnih kartica. To nikako ne treba raditi pogotovo ako se radi o nekom emailu kojeg je poslala nepoznata osoba. Isto tako, ukoliko osoba koja je potencijalna žrtva shvati da bi mogla biti prevarena treba se obratiti službi za korisnike, ili banci ako je banka poslala mail da joj dostavi podatke. Tada bi bilo poželjno da nazove banku i ne daje svoje osobne podatke. Što se tiče žrtava kaznenih djela, to mogu biti sve osobe koje koriste Internet, od mlađih osoba, onih srednje životne dobi, kao i umirovljenici, poručio je Pavlić.

  Samu edukaciju vodio je Dražen Klokočki, voditelj Kriminalističko-obavještajnog odjela PU karlovačke.