Bubnjevi, pjesma, kostimi - maškare osvojile Karlovac!

VIŠE IZ RUBRIKE

  Bubnjari, mažoretkinje, gljive muhare, meduze, raspjevani zatvorenici, bajkeri...Našim je gradom prošla šarena i glasna povorka maškara. U 16 sati razigrane maske krenule su ulicama Karlovca prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje su ih spremno čekali na pozornici Gustafi i Stringsi. Karlovački karneval preporodio je grad, unio je u njega šarenilo i zvukove bubnjeva, a u fokus je stavio ono najbitnije, nasmijana lica građana. Ponovno oživljavanje karlovačkog fašnika počelo je prošle godine, a ideju o ponovnom buđenju maškara pokrenuo je Leo Staković.

  -Ideja o ponovnom pokretanju karnevala u Karlovcu rodila se je na Noći vještica. Na toj sam zabavi bio među malobrojnima koji su bili maskirani. Bilo nas je toliko malo da bih sve tadašnje maske mogao nabrojati na dlanu jedne ruke. Moram priznati da me je to pogodilo, a kasnije sam u razgovoru s ljudima saznao da u Karlovcu više nema karnevala i da se ne pali fašnik. To je bio glavni poticaj za pokretanjem karnevala, htio sam ljudima vratiti maškare u grad. Prošla godina bila je ujedno i prva godina "oživljenog" karnevala. Tada je bio skroman, ali bogat u srcima ljudi. Ove smo godine pripremili veću i bolju zabavu, istaknuo je Staković.

  U povorci je sudjelovalo više od deset skupina. Iza maski i organizacije stoje mladi entuzijasti, Inicijativa mladih KAOS.

  -Ovo je odlična ideja! Karneval je zabavan, ali i jako koristan za grad. Iznenadilo nas je što je prošle godine bio veliki odaziv, a to nam je bio prvi karneval. Uvijek mi je u pamćenju slika karnevala kada sam bila mala djevojčica i kasnije sam uvijek htjela da to ponovno zaživi, rekla je Romana Franjković iz Inicijative mladih KAOS.

  -Ovo je dan u godini kada se ljudi, koji si inače uštogljeni maskiraju i zabavljaju. Karneval donosi boju u crno bijeli svijet te ljudima nudi dobru zabavu, nadodao je Moreno Prelević.

  Kao što nam poručuju maškare, cilj je dobro se zabaviti, razveseliti druge i pobojati Karlovac pozitivom. (ma)

  foto: Igor Čepurkovski