Prvi Karlovački

Brojni vjernici iskazali štovanje Majci Božjoj

Autor: Branko Obradović

15.08.2021

Karlovac

Proslava Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u župi Kamensko

Katolički vjernici danas slave blagdan Velike Gospe ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Brojni vjernici hodočasili su danas u marijanska svetišta, a u našoj županiji najveće su proslave u Kamenskom i Novigradu. Pater Ivan Šarić, upravitelj Župe Kamensko i provincijal Reda pavlina kazao je da su mise u crkvi Majke Božje Snježne, počele već od jutarnjih sati.

Svetu misu na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je bila od 8 sati predvodio je fratar fra Stjepan Hruškar, a onu u 9 sati predvodio je Vito Gaudijencije Svetić, kazao je Šarić.

Pred početak procesije i središnje svete mise okupio se na prostoru ispred crkve veliki broj vjernika. U ime Karlovačke županije središnjem misnom slavlju prisustvovala je županica Martina Furdek Hajdin, a u ime Grada Karlovca predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić. Procesija je krenula kroz Kamensko u 10 sati i 30 minuta, a predvodio ju je monsinjor Ferdinand Vražić, Kip Majke Gospe nosile su djevojke iz Pokupske doline. Svečanu središnju svetu misu, koja je počela u 11 sati predvodio je pavlin fra Mate Kolak, prior i župni upravitelj Župe Sveti Petar u šumi, sa svećenicima iz Karlovačkog dekanata.

-Draga braćo i sestre dobrodošli još jednom, želio bih da se svatko u ovom našem svetištu može osjećati kao kod kuće. Ne zato što to kažem ja, koji sam danas ovdje gost u Karlovcu, u Kamenskom, nego jer je ovo dom naše Majke. Kada dođeš majci uvijek si došao onoj koja te voli i ljubi, možda nekad tu majku ne razumiješ, možda nekad ne znaš što majka želi od tebe, možda ti je nekad ta majka i naporna, ali ta majka te uvijek prati. Malo prije smo prošli u procesiji, dugo je trajala, sunce je, znojimo se, ima buke, ima svjetla, ima šarenila, mirisa svakakvih, ali put je je jedan, idemo za Majkom, jer ona nas vodi u nebo, kazao je između ostalog fra Mate Kolak.

Večernja sveta misa u crkvi Majke Božje Snježne počinje u 19 sati, a predvodit će fra Kornelije Marko Glogović. Ugostiteljska ponuda bila je izuzetno bogata, vjernici su od jutra mogli uživati u tradicionalnom gvircu i medenjacima, a bila je bogata ponuda pečenih janjaca i odojaka. Brojni štandovi privlačili su djecu raznim, šarenim igračkama.