Nove Odluke naći će se na sutrašnjoj 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Karlovca, među njima i one o komunalnom doprinosu, korištenju sportskih objekata za sportsku djelatnost, visini zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada i brojne druge.

Brojne Odluke na dnevnom redu na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća

VIŠE IZ RUBRIKE

  Uoči sutrašnje 21. sjednice Gradskog vijeća Grada Karlovca održana je konferencija za medije u kojoj su predstavljene Odluke koje će se naći dnevnom redu. Gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je da je na sjednici Vlade u Karlovcu, Grad dobio odluku o vlasništvu nad dvije trećine vojarne Luščić. Odlukom koja se donese na Vijeću, Grad će objekte vojarne dati na korištenje udrugama.

  -Tu smo išli i na smanjenje najma na 50 lipa po metru kvadratnom iz jednostavnog razloga što su ti objekti sami po sebi poprilično devastirani i svjesni smo da udruge koje uđu u te prostore imat će određena ulaganja. Zakon predlaže da najam udrugama bude određen na 5 godina, u Odluci Grada stoji kako se prostor u najam može dati i na manje od 5 godina.

  Zakon o zakupu i Odluka predviđa mogućnost davanja zakupa na upravljanje i korištenje sportskih objekata za sportsku djelatnost do 15 godina. Također, nitko ne može davati u podzakup prostore koje koristi.

  - Već imamo situaciju u Gradu gdje postoje slični ugovori. Primjerice teniskom klubu Karlovac dan je prostor na korištenje gdje sami upravljaju prostorom pa tako te ugovore nećemo raskidati. Ova odluka trebala bi pokazati da Grad Karlovac ozbiljno brine o vlastitoj imovini, dok sportskim klubovima pruža mogućnost da preuzmu svu inicijativu upravljanja prostorom.

  Najavio je Mandić i sastanak 28. siječnja s Cehom ugostitelja na kojem će se prezentirati Odluka o komunalnom redu, ali i obećao da do 1. travnja terase više neće biti problem.

  Odluka o komunalnom doprinosu kako je najavio zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak sa sobom donosi značajne promjene. Tako će se za građevine proizvodnje i skladišta koja su namijenjena proizvodnji plaćati komunalni doprinos po ishođenju pravomoćne uporabne dozvole, a cijene po kubiku koja se plaća za komunalni doprinos je definirana po zonama, međutim u svim zonama će se plaćati isti komunalni doprinos za sve građevine bez obzira na namjenu.

  -Tako je cijena u Karlovcu 76 kuna po metru kubnom u prvoj zoni. Nakon usvajanja ove Odluke, slijedi nova s ciljevima i kriterijima smanjenja plaćanja komunalnog doprinosa za one djelatnosti koje smatraju razvojnim u Gradu Karlovcu.

  Odluka o kojoj će se raspravljati je i ona o smanjenu visine zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada, pa će se tako i ove godine primijeniti smanjenje zakupnine i to za uslužno i proizvodno obrtništvo, nedostajuće djelatnosti i informatičke usluge.

  -Smanjenje će biti za 50 posto baš kao što je bilo i do sada, a za sve ostale poslovne prostore koje koriste naši poduzetnici iz drugih djelatnosti predviđeno je smanjene za pet posto, zaključio je Mrzljak. (vb)