Javna ustanova Natura Viva

Brojne aktivnosti u sklopu manifestacije „Živjeti s parkom“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zanimljivo i poučno

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH, Javna ustanova Natura Viva organizirala je danas 17. po redu manifestaciju „Živjeti s parkom“ u Vrbanićevom perivoju.

  Ravnateljica Javne ustanove Natura Viva, Antonija Bišćan rekla je kako im je namjera popularizirati platformu koju je postavio nadležni Zavod za zaštitu prirode i okoliša.

  -Ove godine tema su nam kukci o kojima učimo djecu iz osnovnih škola Švarča, Braća Seljan i Dragojla Jarnević. Prošle godine provodili smo entomološko istraživanje Vrbanićevog perivoja i iz toga je proizašla radionica izrade kućica za solitarne pčele, izjavila je Bišćan.

  Ove godine u manifestaciju se uključila i tvrtka Čistoća sa svojom radionicom, kao i Centar za gospodarenje otpadom Babina gora. Upriličena je i izložba Hrvatskog šumarskog društva, radionica o Vrbanićevom perivoju, te druge aktivnosti.

  Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je kako Grad Karlovac već više od 15 godina s razine Gradskog proračuna podržava manifestaciju „Živjeti s parkom“.

  -Mi u Karlovcu jako dobro znamo da smo grad u parku, ili grad parkova, kako je kome draže. Definitivno je to jedan od onih prepoznatljivih elemenata grada Karlovca kojeg cijene i ljudi koji dolaze u grad kao turisti, istaknuo je Mandić.

  Podsjetio je kako su prošle godine u sklopu projekta obnove zelene infrastrukture vezan uz Fond za zaštitu okoliša, samo u Vrbanićevom perivoju zasadili 45 stabala od ukupno 200 koji su posađeni diljem grada. Svi mi u Karlovcu možemo pridonijeti brizi o svojim parkovima, ne samo o Vrbanićevom perivoju. Ove akcije neka budu poziv svima da se još s više pažnje odnosimo prema svojim parkovima, poručio je Mandić.

  Inače, Grad Karlovac provedbu ovog projekta sufinancira od 2008. godine s 2.650 eura.

  Županica Martina Furdek Hajdin kazala je kako su najljepši dio ovog projekta upravo djeca koja su došla iz tri osnovne škole posjetiti Vrbanićev perivoj koji je izgrađen krajem 19 stoljeća.

  Naglasila je kako su ga nama ostavili naši preci, a na nama je da njegovim ga čuvamo i uređujemo za nove generacije.

  -Ovaj park nije samo da se njime šećemo, da se u njemu rekreiramo i odmaramo, nego da nešto o njemu naučimo, ili o biljkama koje su ovdje zasađene, ali i o kukcima i životinjama koje su ovdje pronašle svoj dom, poručila je između ostalog županica.