Ministrica turizma i sporta održala sastanak o novom zakonu o turizmu

Brnjac: „Želimo održivi turizam, ravnomjerno regionalno raspoređen i ravnomjeran turistički promet tijekom cijele godine“

VIŠE IZ RUBRIKE

Turizam

Grad Karlovac definitivno ima što reći vezano uz turističku ponudu. Što se tiče naše ponude najbolje tek dolazi, istaknuo je gradonačelnik Mandić

Novi Zakon o turizmu, koji bi trebao stupiti na snagu s početkom iduće godine bio je glavna tema sastanka koji su s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac i državnim tajnikom u istom Ministarstvu Tomislavom Družakom održali gradonačelnik Damir Mandić i županica Martina Furdek Hajdin sa suradnicima.

Glavni je cilj novog Zakona, najavila je ministrica, održivi turizam, a da bi to bilo moguće turizmom se mora upravljati.

-Morat ćemo temeljem izračuna nosivih kapaciteta točno znati što imamo, kakvih imamo smještajnih objekata, što je potrebno u pojedinom gradu, općini, županiji, čega imamo previše, koja je strategija turizma, što želimo poticati, što želimo razvijati. Ono što nam je glavni cilj održivog turizma je ravnomjerni regionalni razvoj turizma i ravnomjerno raspoređen turistički promet tijekom cijele godine, istaknula je Brnjac.

Dodala da su turistički rezultati za sedmi i osmi mjesec već sada na razini 2019. godine, a i tada je veliki broj destinacija već bio pred masovnim turizmom. Za toliki broj turista, međutim, istaknula je, nedostaje adekvatna prometna infrastruktura, komunalna infrastruktura i nema resursa za prihvatiti tu količinu turista. Turizam koji se temelji na dva ljetna mjeseca u godini nije dobar, konstatirala je, osobito uz klimatske promjene.  Također je rekla da lokalno stanovništvo mora biti zadovoljno i da turizam ne može biti izlika za devastaciju prostora i okoliša. To su razlozi zašto je pokrenuta reforma turizma i novi Zakon o turizmu, gdje posebno mjesto ima i kontinentalni turizam.

-Putem Hrvatske turističke zajednice smo napravili plan također gdje sad već potičemo događanja na kontinentu. Prošle godine smo sufinancirali Dane piva, ove godine ste aplicirali za Zvjezdano ljeto. Upravo kroz ovakav segment, da potičemo dodatnu turističku ponudu na kontinentu tijekom cijele godine, nam je strateško opredjeljenje. Očekujemo i rezultate iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti jer nam je izuzetno važno razvijati dodatnu ponudu smještajnih kapaciteta, ali razvijati i zdravstveni, i aktivni turizam i kulturni turizam, sve oblike turizma jer upravo na taj način radimo na cjelogodišnjem turizmu, dodala je Brnjac.

Donošenje novog zakona o turizmu pozdravili su i gradonačelnik Mandić i županica Furdek Hajdin. Mandić je istaknuo da ga veseli što se na sastanku razgovaralo i o turizmu i o sportu.

-Grad Karlovac definitivno ima što reći vezano uz turističku ponudu. Tu ne mislim samo na one naše prirodne blagodati i dobro koje smo naslijedili; četiri rijeke, naše parkove i našu kulturnu baštinu. Naravno imamo tu i naše atrakcije poput Aquatike i Nikola Tesla centra, Muzeja Domovinskog rata na Turnju, o Starom gradu Dubovcu mislim da ne treba trošiti riječi i uskoro će i Edison će biti jedna točka obilaska grada, Zvijezda dobiva neko novo lice, obnavljamo ju. Tako da se što se tiče naše ponude - najbolje tek dolazi, istaknuo je Mandić, ali i da  Karlovcu nedostaje smještajnih kapaciteta.

-Očekujemo više privatne inicijative što se tiče smještaja. Svjesni smo da nam u Karlovcu nedostaje jedan veći hotel. Što se turizma tiče i svega onoga turizam nosi, mislim da za Karlovac dolazi ono najbolje u narednim godinama. Karlovac je imao svoju turističku tradiciju po raznim osnovama. Spominjali smo sportski i zdravstveni turizam i to su segmenti koje mi kao grad možemo sigurno razvijati i sve potencijale koje smo do sad koristili vjerujem da ćemo ih u budućnosti još više koristiti, rekao je gradonačelnik.

Županica Martina Furdek Hajdin je da su u Županiji ponosni na podatak da smo iza Zagreba najposjećenija kontinentalna županija.

-Ne želimo da se turizam samo događa, nego da tim procesima upravljamo. Koliko god turizam donosi u jednom kratkom roku izdašna sredstva i snažna je grana gospodarstva, jednako tako je vrlo krhak i ti rezultati, ako ne budu imali dobru infrastrukturu i kontinuirani rad mogu biti i znatno lošiji. Mi ne želimo da nam se to dogodi. Želimo da naša ulaganja rezultiraju i duljim boravkom, s kvalitetnim smještajem, kvalitetnom i bogatom ponudom sadržaja, s aktivnostima na otvorenom, ali i mnogim manifestacijama i interpretacijskim centrima i bogatom kulturnom baštinom koja zaista mora postati turistička infrastruktura. Ovaj zakon će omogućiti jednu decentralizaciju tako da svaka sredina usmjeri razvoj turističke ponude upravo s onim elementima koje su karakteristične i kvalitetne za pojedino područje. Mi u tome vidimo veliku priliku, isto tako da nominiramo svoje strateške projekte kroz Fond za turizam koji će se na takav način puno prije realizirati, rekla između ostalog županica i izdvojila jedan od strateških turističkih projekata Dodir civilizacija, koji obuhvaća obnovu u revitalizaciju starih gradova.

Također podržava ideju novog zakona o održivom turizmu da se destinacije ne smiju devastirati već sačuvati za buduće generacije.