Prvi Karlovački

Bravo Antonio i Nika – državni prvaci!

Autor: Miloš Milovanović

06.06.2019

Karlovac

Ravnateljica OŠ Grabrik Željka Škot: Jako smo ponosni na svoje učenike, posebice na Antonia i Niku, ali i na još neke.....

Dvoje učenika karlovačke Osnovne škole Grabrik, Antonio Mamić i Nika Vitas, postigli su izvrsne rezultate i osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima iz fizike i povijesti i to u kategoriji osmih razreda. Zasluge za njihov uspjeh pripadaju i  mentorima profesorima Vedranu Šenku i Snežani Kirin Mataković.Bio je to povod i za razgovor s ovo dvoje učenika, njihovim mentorima, ali i ravnateljicom Željkom Škot. Tako je i prvo pitanje bilo otkuda interes za fiziku i povijest.

Fizika me nekako više  zanima od drugih predmeta jer ju mogu povezati sa svakodnevnim situacijama. Ustvari u puno stvari koje koristimo u  svakodnevnom životu, možemo vidjeti ovo što učimo iz fizike, kratko  nam  je na početku razgovora rekao Antonijo.

Puno pričljivija Nika o interesu za povijest je rekla.

Smatram da je povijest neophodna u svakodnevnom životu jer da bi uopće mogli razumjeti sadašnjost i graditi budućnost trebamo znati neke događaje koji su se dogodili u našoj prošlosti, naravno ne davnoj. Povijest je učiteljica života i čovjek bi je trebao poznavati da  ne bi radio neke greške koje su drugi radili u prošlosti jer je život prekratak. Drugi svjetski rat i razdoblje poslije njega, posebice ono Hladnog rata, je gradivo koje mi se najviše svidjelo.

Pripremao sam se za natjecanje tako što sam najprije dobro naučio sve ono što smo ove godine radili, ali i prošle. Potom sam uzeo testove s natjecanja  prošlih godina i to sam rješavao. Što nisam znao, pitao sam profesoricu ili doma roditelje, priča Antonio.

Izučavala sam četiri udžbenika, a naravno za državno natjecanje bila je nužna i dodatna literatura. S mentorom sama prolazila kroz činjenice i rješavala testove s prijašnjih natjecanja. Literatura za pripremu je bila dosta detaljna, ali svi mi koji dođemo na državno natjecanje smo već na neki način pobjednici, kaže Nika o pripremama.

Nezaobilazno pitanje za ovo dvoje vrijednih đaka bilo je i ono o slobodnom vremenu.

U svoje slobodno vrijeme izlazim van s prijateljima, igramo nogomet; uz to igram igrice gledam televiziju i tako, kaže Antonio. A Nika.

U slobodno vrijeme izlazim s prijateljima i prijateljicama, na mobitelu sam kao i svaki drugi tinejdžer, gledam televiziju i pokušavam učiniti svoje slobodno vrijeme pozitivnim koliko god mogu.

Hoće li fizika i povijest biti i njihov životni poziv i kakvi su im planovi?

Nakon Gimnazije koju planiram upisati, nadam se da ću se u životu baviti nečim što će biti vezano uz fiziku je mi je to interesantno i jako mi se sviđa, odlučan je Antonio.

Nika je pak u nedoumici i još uvijek puno promišlja.

Poslije Gimnazije koju planiram upisati, trenutno me zanima i pravo i medicina i molekularna biologija, ali u jednu ruku i novinarstvo. Ipak, trenutno najveća želja mi je medicina. Iskreno rečeno, ne bih sada mogla ništa sto posto tvrditi jer sve se to može promijeniti kroz četiri godine srednje škole.

Oboje su imali i zanimljive poruke.

Svima bih poručio da se usredotoče na ono što im se sviđa, da ne idu za nečim što im se ne sviđa i što ne žele, nego da se odluče za ono što im je dobro, što vole, što ih interesira,  Antonijeva je poruka.

Nikina poruka je kratka i jasna.

Važno je imati svoj cilj jer ćeš sve napraviti da ga i ostvariš.

Upravo u skladu s njihovim porukama jedino što im možemo poželjeti da im se ovi ciljevi i želje na kraju i ostvare.

Govoreći o svojim učenicima i njihovom uspjehu na državnom natjecanju, njihovi mentori su kazali.

Antonio je zmaj u svemu, pa kada je rako da ga fizika interesira i da bi htio stići do državnog natjecanja, onda smo krenuli. Ta volja, ta želja koju je on imao i na kraju krajeva znanje iz svih područja, iz matematike, iz svega što radi, zapravo je njega dovela tamo gdje je htio. Kad vam dijete kaže da ono želi na državno natjecanje i želi biti najbolji; onda ste vi tu samo mali kotačić koji samo onako pokušava nešto malo nadodati. A kad imate zmaja iza sebe, onda je lako ići naprijed, rekla je profesorica Snežana Kirin Mataković.

 

Podsjetio bih da je Nika i prošle godine sudjelovala na državnom natjecanju i kao učenica sedmog razreda je osvojila treće mjesto što je odličan rezultat. To nam je ustvari bio i poticaj da ove godine pokušamo ostvariti jedan korak više, što smo i ostvarili, kratak je bio profesor Vedran Šenk.

 

Ravnateljica Škole Željka Škot ističe da su jako ponosni na svoje učenike, posebice na Antonia i Niku koji su državni prvaci , ali i na još neke koji doduše nisu osvojili prva mjesta.

Učenice Lenarda Pilčik  i Maria Delač Smrzlić sudjelovale su na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika u svojim kategorijama te su osvojile šesto i deveto mjesto. Njihove  mentorice su Darija Begedin i Mirela Matešić.Učenica Tena Pudina je, pak, osvojila 13. mjesto na državnom natjecanju iz tehničke kulture i to u grupi fotografija. Na Info kupu u kategoriji razvoj softwera  učenik Tibor William Držanić s mentoricom Antonijom Capan osvojio je četvrto mjesto. Dobar rezultat na državnom natjecanju iz matematike postigla je i učenica Saša Gabrić  koja je s mentoricom Antonijom Capan zauzela šesto mjesto.

Inače, Osnovnu školu Grabrik  pohađa 691 učenik u 32 razredna odjela, a organizirana su  i dva odjela produženog boravka.

Učenicima nastojimo osigurati što je više moguće siguran rad, ugodno okruženje u školi, kvalitetne učitelje i vjerujem da se to i vidi unatrag nekoliko godina. Da bi svi učenici Škole mogli biti u jednoj smjeni, ona bi se trebala dograditi. U biti trebalo bi praktički dograditi još 10 učionica i tad bi bio moguć jednosmjenski rad. Težnja je da se prijeđe u jednosmjenski rad, a u kojem vremenu će to stvarno biti i postignuto vidjet ćemo jer u konačnici sve ovisi i o osnivaču, Gradu Karlovcu, poručila je ravnateljica Željka Škot.

(M. Milovanović)

Foto: I. Čepurkovski

Autor: Miloš Milovanović