Prvi Karlovački

Bratić: Policija izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ne dobiva nikakve nove ovlasti

Autor: Miloš Milovanović

01.12.2020

Koronavirus

Stanje sigurnosti u Karlovačkoj županiji ocijenio je dobrim

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite prokomentirao je situaciju vezanu uz provedbu mjera Nacionalnog stožera te uz izmjene i dopune  Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Policija izmjenama tog zakona ne dobiva nikakve nove ovlasti. Ono čime policija raspolaže za obavljanje svojih poslova temelji se na zakonima o policijskim poslovima i ovlastima, prekršajnom i kaznenom, gdje policija pod određenim uvjetima može ući u tuđi dom sa i bez naloga, ali pod određenim zakonskim uvjetima. Ti uvjeti nisu definirani unutar Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i tu će policija gotovo nadzirati provođenje mjera, svakodnevno nošenje maski i slično, kao da kontrolira korištenje pojasa u osobnom automobilu i na taj način će postupati. Sve ostale situacije, ukoliko do njih dođe, postupat će se sukladno zakonu, ali neće biti drastične, kazao je Bratić.

Apelirao je na građane da poštuju mjere Stožera i neće biti potrebe za postupanjem policije, dodavši  da nadzor nad provedbom mjera Stožera civilne zaštite provodi Ravnateljstvo policije i Civilna zaštita.

I jedni i drugi imaju mogućnost kažnjavanja; kolike će biti kazne, još ne znamo, za petak je najavljeno donošenje izmjena i dopuna Zakona. Ono što se problematizira kroz medije je utvrđivanje identiteta osoba koje ne poštuju mjere Stožera: u pravilu, policija jedina ima ovlasti zadržati osobu i utvrditi identitet. Ali, apeliramo na ljude da koriste maske gdje je propisano. Moramo vjerovati onima koji su te odluke donijeli na temelju znanstvenih spoznaja, ne na temelju dojma ili nečega drugoga.

Načelnik PU Karlovačke Darko Bratić je stanje sigurnosti u Karlovačkoj županiji ocijenio dobrim, s obzirom na doba godine.

– Inače smo u prosincu imali nešto više posla policijskog, ali i zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, ne očekujemo da će se nešto dramatično događati. Očekujemo da će ostati stanje ovako dobro.

Foto: Igor Čepurkovski