Prvi Karlovački

Braniteljske postrojbe obilježavaju 30 godina od osnutka

Autor: Anamarija Radočaj

09.06.2021

Karlovac

Ove se godine obilježava 30-ta obljetnica braniteljskih postrojbi u Karlovcu. Branitelji su tako pripremili prigodni program te pozvali svoje suborce, ali i sve građane da im se pridruže.

-Ove godine 19. lipnja obilježavamo 30.obljetnicu ustrojstva 3.pješačke bojne 2.gardijske brigade Gromovi. U 10 sati je okupljanje kod Učeničkog doma u Dugoj Resi, kod spomenika poginulima je polaganje vijenaca te mimohod od Doma prema Sv. Antunu gdje je misa. Potom se vraćamo u dvoranu Učeničkog doma gdje će biti svečana akademija, kazao je Milan Valentić.

Specijalna jedinica policije Grom svoju obljetnicu obilježava tijekom cijele godine.

 -Specijalna je osnovana 1.ožujka 1991. godine. Sve je krenulo iz policije, prošli smo sve terene. Što se obilježavanja tiče, 1.srpnja imamo promociju naše monografije. Htjeli bismo obilježiti i Koranski most pošto svi znamo da je događaj ondje utjecao na ishod Domovinskog rata ovdje u Karlovcu. Naš rođendan obilježavat ćemo kroz cijelu godinu, kazao je Josip Slaćanin.

110.brigada osnovana je 28.lipnja 1991. godine i proslava obljetnice krenula je u svibnju turnirom u streljaštvu.

-Članovi idu 19.lipnja u Lasinju i Topusko odati počast poginulima. Održat će se 15. memorijalna biciklijada 22.lipnja Putevima 110. brigade. Pokrenuli smo imenovanje mostova pa bi tako onaj na Korani trebao nositi ime Most 110.brigade, a na Mrežnici Most 13.Domobranske pukovnije. Za 25.lipnja planiramo svečanu akademiju u Zorin domu na kojoj će biti dodijeljene povelje brigade te Medalje gradonačelnika. U Muzeju Domovinskog rata na Turnju 28.lipnja bit će otvorena izložba 30 ratnih fotografija, a isti dan bit će i sveta misa, kazala je Sabina Protulipac te dodala kako se akademija održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Karlovca.

Obljetnicu obilježava i 129. brigada koja je osnovana 23.listopada 1991. godine.

-Pripremili smo izložbu ratnih fotografija 129.brigade u perivoju, sudjelujemo u organizaciji dviju utrka – prva je 5.rujna u Gornjem Mekušju crtom 129.brigade, druga je u Draganićkim Mrzljakima 6.studenog kada ćemo u OŠ Draganići održati i sati povijesti te prikazati dokumentarni film naše postrojbe. Polaganje vijenaca i sveta misa bit će 23.listopada, a 8.studenog obilježit ćemo 30 godina od stradanja 17 pripadnika brigade u raketiranju neprijateljskih aviona, naveo je Miroslav Rade.

Postrojbe su udružile svoje snage te osmislile i zajedničko obilježavanje 26.lipnja na ŠRC Korana. Istoga dana, u 11 sati, na inicijativu 110. brigade umjesto mimohoda karlovačkim ulicama, branitelji će održati spust čamcima iz Muzeja Domovinskog rata na Turnju pa do Foginovog kupališta.

-Svaka čast i hvala svim braniteljicama i braniteljima. Svi oni su dali svoj trud u vrijeme kada je to bilo najpotrebnije da bismo danas mogli slaviti. Grad Karlovac uvijek će biti potpora, i važno je da ih svatko od nas cijeni i poštuje i da ne zaboravimo ono što su činili i što čine za nas, kazala je pročelnica za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila Ljubenko.