Za djecu u bolnici učenici i roditelji izradili su simpatične poklone

Božićna turneja: Mali glazbenici uveseljavaju sve od 7 do 77, još i poklone nose

VIŠE IZ RUBRIKE

  Učenici gitare karlovačke Glazbene škole s profesoricom Tenom Bunčić ovih su dana krenuli na  Božićnu turneju. Ovo je peta godina da je turneja organizirana, a gitaristima su se pridružile i dvije nove članice.

  Učenicima Tene Bunčić, Luki Krčeliću, Niki Pavlaković, Franki Bartolčić, Andri Bunčiću, pridružila se ove godine i Mateja Kurs također učenica gitare, nova je članica učenica Anthonya Havelke, Klara Penić koja svira violončelo, a jedan od članova „veterana“ je Jakov Bunčić koji svira bubanj, gloskenspiel i udaraljke, a učenik je Pavla Golubića.

  Sastav ovog prigodnog blagdanskog ansambla u pet se godina mijenjao, napominje profesorica Bunčić.

  -Kako đaci odrastaju i sazrijevaju svirački ili kako završavaju Glazbenu školu dolaze novi članovi. To su sad oni koji su kad su bili prvi razred gledali i slušali one velike kako sviraju, a sad i sami sudjeluju. Evo na prvoj turneji svirao je Klarin brat Mislav, a ove nam se godina ona pridružila s violončelom, kazala je profesorica.

  Svojim nastupima mali glazbenici uveseljavaju one najmanje, malo veće, velike, pa i one najstarije. Za aktualnu turneju pripremili sedam popularnih božićnih pjesama, a kako se mijenja sastav ovog malog ansambla, odnosno kako uključuju nove instrumente tako se mijenjaju i obrade. Za aranžmane je također zadužena Tena Bunčić.

  -Ove godine izvodimo pjesme „Tiha noć“, „Zvončići“, „Oh Holy Night“, „White Christmas“, „Little Drummer Boy“, „Xmas Medley“ sastavljen od tri božićne pjesme, a tu je još i popularna „Feliz Navidad“. O repertoaru i redoslijedu pjesama se dogovaramo, istaknula je idejna začetnica turneje.

  Nastupi su sastavljeni od reda priče, reda pjesme, a sve je popraćeno i prezentacijom  tako da se na koncertima može nešto i naučiti.

  -To je zapravo jedan multimedijalni glazbeno edukativni program, kroz koji djeca educiraju djecu. Integrirano je više predmeta , recimo povijest, zemljopis i glazbeni. Naime, svaka se božićna pjesma najavi, ispričamo kako je nastala ili neku anegdotu vezanu uz tu pjesmicu.  Djecu naučimo što je gramofon, koje sve vrste gramofonskih ploča postoje pa na primjer što je singlica. Nauče i što je to radio jer s današnjim tehnologijom mnoga djeca to ne znaju. Na primjer jedna od skladbi koju izvodimo je pjesma koja se mogla čuti u prvom emitiranom radijskom programu.  To je bila pjesma  „Oh Holy Night“.  „Zvončići“ su pak prva pjesmica emitirana iz svemira, kazala je još Bunčić.

  Ove godine nastupaju na desetak lokacija u devet dana turneje, osim nekih karlovačkih osnovnih škola, ove godine će posjetiti i OŠ Vladimir Nazor u Dugoj Resi, a dva će koncerta održati i u Glazbenoj školi. Također nastupaju i u Knjiguljici i na Adventu, odnosno u Glazbenom paviljonu. Posjetit će i Dom za starije i nemoćne „Sveti Antun“, a posebno mjesto na turneji ima gostovanje na Dječjem odjelu karlovačke bolnice.

  -Kruna nam je nastup na Pedijatriji gdje svake godine idemo svirati za djecu koja u ovo predblagdansko vrijeme na žalost moraju biti ili u dnevnoj bolnici ili hospitalizirani. Moji učenici i njihovi roditelji na radionici su izrađivali male snjegoviće kako sviraju gitaru i to napravimo kao nakit koji se može nositi kao ogrlica ili staviti na bor. Te ćemo ukrase pokloniti toj djeci u bolnici, dodaje Tena Bunčić.

  Neki od učenika sudjeluju u božićnoj turneji četiri, tri ili dvije godine. Ne smeta ih što moraju dodatno vježbati za ove nastupe, mada najmlađi član Andro kaže da niti ne moraju vježbati jer „oni sve znaju“.

  -Stavim si note pod jastuk i tako zapamtim, dodaje Andro.

  Malo starijima sudjelovanje u božićnoj turneji ima i neke druge prednosti.

  - Naravno da uživamo na turneji. Pogotovo ako pišemo neki test pa izostanemo iz škole, napomenuo je Niko Pavlaković.

  Mateji Kurs sviđa se što za ovu prigodu sviraju malo drugačiji repertoar.

  -Tu sviramo neke poznatije pjesme ne samo klasične i sviđa mi se kako to zvuči kad odsviramo.

  Franka Bartolčić, koja je uz sviranje gitare i ukulelea zadužena i za pjevanje, kaže da joj je najdraža pjesma „Feliz Navidad“.

  Božićna turneja učenika Glazbene škole završava 20. prosinca, tradicionalnim koncertom u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“.

  -To je božićni koncert cijele moje klase, dakle nastupit će svi moji učenici koji će izvoditi božićne pjesme. To je koncert koji obično priređujemo za obitelji učenika da ih dođu poslušati. Podijelimo im nakit koji nam je ostao od radionice i svi se zajedno proveselimo. Dodala bih da i na ovoj turneji pet učenika muzicira na jednoj gitari, a ovaj put se meni  ostvarila želja da sviram violončelo. Doduše sviram samo picikato, znači ne pritišćem samo trzam, dodaje na kraju Tena Bunčić.

  Završni koncert Božićne turneje gitarista počinje u 18 sati. (kb)

  Foto: Dinko Neskusil