Pacijent zaražen koronavirusom ne smije ulaziti u zgradu bolnice, nego nazvati broj 608-346; tada će ga preuzeti medicinsko osoblje, po potrebi može se nazvati i epidemiologa u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije na broj 098/247 630

Bolnica spremna za prihvat pacijenata zaraženih koronavirusom -  osigurano 10 kreveta u izolaciji

VIŠE IZ RUBRIKE

  Najveća zdravstvena ustanova u Karlovačkoj županiji, Opća bolnica Karlovac temeljito se pripremila za prihvat moguće zaraženih pacijenata koronavirusom. Bolnica je slijedila smjernice i preporuke Nacionalnog kriznog stožera Ministarstva zdravstva te je po njima i postupila.

  -Što se tiče opreme, nikada je dosta. No, ovaj dio za prvi kontakt s pacijentom; imamo i prostor i  educirano osoblje te smo proveli i edukacijske vježbe s osobljem za prihvat ili kontakt s takvim pacijentima. Ističem da u ovoj situaciji treba pratiti medije javnog priopćavanja te izjave Kriznog stožera. Mislim da nema razloga za strah, pitanje je samo dobre organizacije; mi smo prošli kroz mnogo izazovnije trenutke. Mislim da smo dobor ustrojeni i opremljeni, a u slučaju eskalacije nadam se da ćemo se pojačati putem Ministarstva zdravstva, tako da nema razloga za strah, rekao nam je ravnatelj bolnice prim. dr. Ervin Jančić za vrijeme posjeta bolnici te obilasku prostora pripremljenih za prihvat mogućih  pacijenata zaraženih koronavirusom.

  Infektolog u bolnici dr. Luka Jerković objasnio je postupanje prilikom dolaska pacijenta za kojeg se sumnja da je zaražen koronavirusom .

  -Ako je pacijent bio u  Sjevernoj Italiji, Južnoj Koreji ili Kini  u posljednja dva tjedna i ako ima respiratorne  simptome, onda ne smije ulaziti u zgradu bolnice. Tada zove broj OHBP pulta – 608-346. Dežurni ga izvješćuje da ostane izvan bolnice do  dolaska medicinske sestre koja će doći po njega i to s Odjela infektologije. Ona se odijeva u zaštitno odijelo, odlazi po pacijenta i odvodi ga u sobu za izolaciju koja se nalazi u donjoj zgradi bolnice u ambulanti infektologije. Važno je napomenuti da se cijela ambulanta mora isprazniti, nakon toga dolazi liječnik i uzima nadzorne briseve i pacijent bude u izolaciji minimalno 8 sati do dolaska nalaza iz Zagreba. Ukoliko nalazi budu na neki način nejasni, onda će se morati obaviti retestiranje, tako da bi pacijent u bolnici mogao ostati i duže, objasnio je dr. Luka Jerković i nastavio.

  -Imali smo slučajeve pacijenta koji su došli iz Venecije, ali i nekih mjesta u blizini talijanskih pokrajina Veneto i Lombardija. Nisu imali nikakve simptome te smo ih odmah uputili epidemiologu; oni ne trebaju liječenje nego aktivni nadzor. Ukoliko se za vrijeme radnog vremena od 7 do 15 sati pojavi pacijent sa sumnjom na koronavirus,  dežurna medicinska sestra zatvara ambulantu za infektologiju, prazni je od pacijenata, zaključava vrata i stavlja obavijest na vrata da se radi o izolaciji na koronavirus. Prema sadašnjim planovima ukoliko se pokaže da je pacijent pozitivan šalje se u bolnicu „Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Velika je vjerojatnost da neće moći biti svi otpremljeni u Zagreb te smo stoga uz Odjel infektologije na drugom katu u donjoj zgadi bolnice osposobili bivši Dermatološki odjel gdje su četiri sobe sa 10 kreveta, doznajemo od dr. Jerkovića.

  U obilasku Odjela gdje bi bili smješteni oboljeli, pridružila nam se i glavna sestra Snježana Mirilović.

  -Uloga glavne sestre Odjela je organizirati posao sestre koja će raditi u sobama s pacijentima sa sumnjom na koronavirus, osigurati dovoljno zaštitne odjeće  i sav potreban materijal koji je potreban za rad s takvim bolesnicima. U ovom trenutku imamo dovoljno osoblja, a u slučaju epidemije u dogovoru s Upravom, osigurat ćemo veći broj. Prošli smo sve potrebne edukacije na klinici „Fran Mihaljević“ od organizacije posla, rada na odjelu do odijevanja zaštitne opreme, priča nam Mirilović.

  Važno je naglasiti da pacijent zaražen koronavirusom ne ulazi u zgradu bolnice, nego nazove broj telefona 608-346. Taj broj je istaknut na žutom plakatu na vratima svih ulaza u bolnicu. Pacijent samo treba pričekati dolazak medicinske sestre. Po potrebi može se nazvati i epidemiologa u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije 098/247 630.

  Liječnici preporučuju  izbjegavanje putovanja u rizična područja te sva veća okupljanja, a posebnu pozornost treba posvetiti osobnoj higijeni. (m.m.)

  Foto:i.č.