Prvi Karlovački

Boljar: Inzistirat ćemo na tome da pronađemo uzrok zablaćenja Mrežnice

12.07.2019

Županija

Na Aktualnom satu dugoreškog Gradskog vijeća, najvažnija tema bila je stanje rijeke Mrežnice

Uobičajeno, dugoreško Gradsko vijeće svoju današnju sjednicu započelo je Aktualnim satom i pitanjima vijećnika. Izdvojili smo, ono SDP-ovog dr. Brune Kurelića.

Duga Resa bez Mrežnice nije Duga Resa. Što mi kao Grad, što mi kao vijećnici, a pogotovo gradonačelnik u ovom trenutku činimo po tom pitanju? Dakle, štitimo ovu našu rijeku jer bez nje Duga Resa neće biti ono što je bila.

U opširnom odgovoru, gradonačelnik Tomislav Boljar je najprije ustvrdio.

Da, dogodili su se zbilja veliki problemi na rijeci Mrežnici. Svi smo svjedoci da  tako nešto ne pamte niti najstariji stanovnici. Nije to bilo zamućenje, to je bilo tekuće blato. Činjenica je da su se dogodile slične stvari na rijeci Korani i Mrežnici, međutim na rijeci Korani se uzrok zna; tamo je do toga došla zbog odrona blata i zamućenja Radonje, a ovdje je nešto sasvim drugo. Upravo zato je i održano nekoliko sastanka od Stožera civilne zaštite Karlovačke županije do Hrvatskih voda. Mi smo krenuli sa svojom inicijativom i stupili u kontakt s jednim od boljih profesora koji se na razini Hrvatske bavi krškim terenom, s firmama koje se bave geologijom i geofizikom te ćemo uskoro dobiti kvalitetne ponude za istraživanje uzorka zamućenja, odnosno zablaćenja rijeke Mrežnice jer sada znamo posljedicu, kaže Boljar i dodaje.

Meni osobno je nekako teško shvatljivo da je to moguće zbog kiša, posebno zato što smo utvrdili vizualno, a nakon toga i u razgovoru s ljudima na terenu da su se ta zablaćenja događala na sličnim, odnosno istim lokacijama gdje je prije dolazilo do hlađenja rijeke Mrežnice, odnosno gdje su podzemni tokovi hladili rijeku. Po nama vjerojatni uzrok je krški teren i utjecaj HE Lešće.

Zaključno je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar rekao.

Odmah poslije ljeta tražit ćemo dogovor što su Hrvatske vode napravile jer jedan od velikih problema koji se tu pojavljuje,  je ne samo zablaćenje i zamućenje, nego i od kuda je to blato došlo. Da li su se otvorili neki podzemni prostori; to je blato koje je nekoliko dana u ogromnim količinama istjecalo pa možda negdje postoji opasnost od potonuća na nekom mjestu koje može biti udaljeno tri kilometra od rijeke Mrežnice. Da li je taj dio naseljen itd? Svaka čast Hrvatskim vodama i HEP-u, ali nećemo im dati disati po tom pitanju. U cijelom procesu kojeg ćemo rješavat tripartitno: jedan dionik bit će lokalne zajednice Duga Resa, Generalski Stol i Karlovačka županija, drugi Hrvatske vode, a treći Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Nadamo se da ćemo u rujnu moći konkretnije odgovoriti na ovo pitanje. Ne smijemo dozvoliti da ovo padne u zaborav, eto dogodilo se, nikome ništa, čekamo sljedeće hoće li biti i svi molimo Boga da se više nikada ne ponovi. Ne – inzistirat ćemo na tome da pronađemo uzrok, bio je kategoričan dugoreški gradonačelnik Boljar.

Apelirao bih da se otvori jedna tematska sjednica Gradskog vijeća o rijeci Mrežnici. U mojoj struci kažu da od prevelike dijagnostike, pacijent obično umre. Nemojte da se to nama dogodi, poručio je SDP-ov dugoreški gradski vijećnik dr. Bruno Kurelić. (m.m.)