Prvi Karlovački

Bojanka za sve generacije “Slikajte i crtajte sa mnom!”

Autor: Ivica Pilaković

24.05.2022

Kultura

Projekt akademskog slikara Alfreda Fewddy-a Krupe i Aquatike

Jedini isključivo slatkovodni akvarij u Republici Hrvatskoj i regiji, karlovačka Aquatika i akademski slikar prof. Alfred Freddy Krupa udružili su snage u iznimno interesantnom izdavačkom pothvatu. Radi se o dvojezičnoj (hrvatski i engleski) bojanki za sve uzraste tj. sve generacije pod nazivom “Slikajte i crtajte sa mnom!” koja predstavlja originalnu kombinaciju klasične umjetničke/grafičke mape i bojanke/crtanke. U njoj slikar Krupa poziva svakog zainteresiranog da njegov rad, i u boji i crtom, nadopuni i izmijeni prema svojem nahođenju i tako postane ravnopravan suautor umjetničkog djela. Uz Krupin potpis predviđeno je mjesto za potpis “sustvaratelja”, a kako je svaki list otisnut zasebno takav novi rad može se i vrlo lako uramiti.

Originalni radovi temeljem kojih je oformljena mapa bit će izloženi prilikom službenog predstavljanja bojanke u izložbenom prostoru Aquatike, a u sklopu programa obilježavanja dana Grada Karlovca u mjesecu srpnju.

Alfred Freddy Krupa (1971.), međunarodno priznati multidisciplinarni vizualni umjetnik poznat i kao pionir slikarskog pokreta New Ink Art na Zapadu, izradom i objavom umjetničkih publikacija tj. knjiga umjetnika (artists books) bavi se još od 1994.godine. Njegove takve publikacije nalaze se u  nekima od najvažnijih muzejskih zbirki svoje vrste uključujući one Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA), Franklin Furnace/Pratt Instituta u New Yorku, Tate Gallery u Londonu, Muzeja suvremene umjetnosti (Zbirka RARA) u Zagrebu (MSU) i drugima. Aquatici je ovo jubilarna 10. publikacija.