Prvi Karlovački

Bogatim programom Aquatika slavi 5. rođendan

Autor: Miloš Milovanović

15.10.2021

Karlovac

Posebno nas raduje suradnja sa svim gradskim dionicima koji rade na području turizma, budući da je Aquatika i financirana iz europskih fondova upravo s ciljem razvoja turizma u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, istaknula je ravnateljica Maruškić Kulaš

Slatkovodni akvarij Aquatika proslavlja petu godišnjicu svog postojanja. Podsjetimo, izgradnju akvarija sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta bila je 36, 7 milijuna kuna, od čega su bespovratna europska sredstva iznosila 36,2 milijuna kuna. Do sada je je kroz akvarij prošlo više od 320 tisuća posjetitelja, pretežito obitelji s djecom, školskih skupina, hobista, ljubitelja prirode, studenata, znanstvenika i skupina umirovljenika. Proslava započinje već 16. ovog mjeseca predprogramom pod nazivom „Aquatika u gradu“, dok će centralni dio manifestacije trajati od 22. do 24. ovog mjeseca. Bogati program, predstavljen danas na konferenciji za medije, odvijat će se na više frekventnih lokacija diljem grada, a glavna događanja bit će na Akvarijskom trgu i šetnici uz Koranu pretvorenoj u „Rijeku budućnosti“.

Iako je Aquatika napravljena kao jedan otok na desnoj obali Korane, od samog otvorenja 2016. godine, postali smo i zaživjeli kao pravi karlovački projekt; prihvaćeni od Karlovčana, ali i ono što smo uspjeli u ovih pet godina napraviti, upravo je jedna kvalitetna mreža suradnje. Posebno nas raduje suradnja sa svim gradskim dionicima koji rade na području turizma, budući da je Aquatika i financirana iz europskih fondova upravo s ciljem razvoja turizma u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Bez obzira na to što imamo brojne suradnike iz drugih ustanova i gradova iz Hrvatske pa i iz svijeta kroz Svjetsku mrežu muzeja vode, ova ekipa je ono što je zajedno s nama „gurnula“ Karlovac u jedan novi turistički razvoj, izjavila je ravnateljica ustanove Margarita Maruškić Kulaš.

Pozvala je sve da se pridruže proslavi petog rođendana, a posebno od 22. do 24. lisotopada.  U petak 22. bit će osiguran besplatan ulaz u akvarij. U subotu i nedjelju, 23. i 24. akvarij će se moći posjetiti uz 50 posto popusta na ulaznice.

Time ćemo obilježiti jednu novu budućnost koju smo namijenili našim najmlađima. Naime, tema ove proslave nije Aquatika i njezin rođendan, već zaštita okoliša gdje ćemo upravo našim najmlađima sugrađanima i gostima grada Karlovca približiti prirodu, priče u prirodi, naučiti ih da aktivno sudjeluju u tome i upravo njima ostaviti jedan zalog za budućnost da tu prirodu i čuvaju, kazala je ravnateljica.

Sva događanja održavat će se na otvorenom uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Tako je voditeljica Paviljona Katzler Morana Rožman kazala da je Paviljon povodom rođendana Aquatike pretvoren u akvarij te je nekadašnji retro kutak pretvoren u foto-aqua kutak. Uz to u izlozima Paviljona je postavljena izložba vezana uz ribe.

Zorin dom se uključio u proslavu predstavom „Na tragu“ koja govori o slatkovodnim ribama i do sada je osvojila šest nagrada, a lutkice izložene u izlogu Paviljona Katzler su upravo iz ove predstave.

Gradski muzeji Karlovac kontinuirano surađuju s Aquatikom, a djelić te suradnje bit će prikazan na izložbi „Aquatika u Muzeju“ kojom će predstaviti svoju ihtiološku zbirku.

I Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ pridružila se obilježavanju rođendana, te je napravljena virtualna čestitka koja će se moći vidjeti na mrežnoj stranici i FB stranici Knjižnice. Uz to na Informativno posudbenom odjelu izložena su sva izdanja Aquatike kao i monografije iz fonda Knjižnice s tematikom riba i kornjača. Uz to na Predškolskom odjelu djelatnici Aquatike održat će radionicu pod nazivom „Kornjače vole jesti zdravo“.

Franjevci su se u obilježavanje obljetnice uključili  susretom pod nazivom „Razgovor s franjevcima o ribi kao simbolu“. Uz to 23. i 24. listopada svaki posjetitelj koji kupi ulaznicu, dobit će još jednu besplatno s kojom će moći zaviriti u riznicu Franjevačkog muzeja.

Cijeli program proslave rođendana bit će dostupan u digitalnom obliku te će biti proslijeđen svim subjektima u turizmu, a moći  će se nabaviti i u TIC-u. Karlovačka Turistička zajednica provest će od danas do 24. listopada, kampanju na cijelom teritoriju RH kako bi pozvali sve one koji još nisu bili, u naš grad, s prvenstvenim ciljem da posjete akvarij.

Upitana za planove za idućih pet godina Maruškić Kulaš je kazala:

U sljedećih pet godina predvidjeli smo nove projekte. Zajedno s osnivačem Gradom Karlovcem, gradimo jedan novi projektni ciklus. Naime, u planu je izgradnja novog dijela na krovu Aquatike, okrenutog prema Korani, a to bi bio vidikovac koji će služiti i kao učionica na otvorenom. Također u planu je projektiranje, a nadamo se u budućnosti i izgradnja jednog aneksa u susjedstvu Aquatike u kojem bi se predstavljalo i livadno stanište, a ne samo riječno. Osim toga izuzetno smo aktivni u području znanstvenog i stručnog rada te se u tom smislu planiramo jačati ubuduće. Sudjelujemo na brojnim znanstvenim i stručnim projektima s ministarstvima, fakultetima i srodnim ustanovama, zaključila je ravnateljica.

Foto: D. Neskusil