Prvi Karlovački

Bogata ponuda raznovrsnog cvijeća i flanaca na tržnici

Autor: Sunčica Laić

20.05.2022

Mozaik

Nakon prohladnog početka proljeća, sve topliji dani u posljednje vrijeme izmamili su naše sugrađanke i sugrađane na uređenje svojih vrtova i okućnica. Stoga ih mnoštvo svakodnevno dolazi na tržnicu na kojoj je odlična ponuda raznolikog cvijeća i flanaca. Porazgovarali smo stoga s kupcima kako su zadovoljni ponudom i cijenama, a prodavači su nam otkrili kako im ove godine ide posao.

Božica Volarić oduševljena je ponudom i cvijeća i flanaca, a danas je kupila viseće žute petunije kako bi s cvijećem popunila još jedan dio na svom balkonu. Flance je, kaže, već ranije kupila, te je posadila papriku, paradajz, poriluk, salatu, peršin i celer, i uz redovito zalijevanje sve joj kako navodi, super raste. Primijetila je da su ove godine flanci skuplji kunu ili dvije, ali smatra da to nije tako značajno poskupljenje.

Matiju Požara, vlasnika istoimenog OPG-a koji je na tržnici prisutan već 35 godina, zatekli smo za štandom s cvijećem.

-Prodaja je zbog vremena ove godine kasnije krenula, a cijene su nešto više jer su repromaterijali dosta poskupjeli, najviše zemlja, napominje Požar dodajući kako se vrijeme poboljšalo, te su za sada zadovoljni prodajom. Na njegovom štandu također je veliki izbor ljetnica, od surfinija, visećih i stajaćih pelargonija, petunija, begonija, bakopa, kadifica, visećih tegli s cvijećem…Vlasnik ovog OPG-a napominje kako planira prodavati cvijeće do kraja svibnja, a možda i u prvom dijelu lipnja, jer kada nastupe velike vrućine, prodaja stane. Najavljuje da će pred kraj sigurno biti i popusta.

Renata Živčić koja kaže kako voli obrađivati vrt, ponudu flanaca na tržnici smatra jako dobrom i velikom.

-Cijene su nešto više nego prošlih godina, ali s obzirom kakve su negdje drugdje, još uvijek su podnošljive, smatra.

Većinu povrća je već posadila, a kao nadopunu, danas je kupila još paprika, patliđana, tikvica…Nada se da će joj se kupovina isplatiti i da će izrasti i uspjeti sve što posadi.

Flance već godinama na tržnici prodaje Biserka Vajdić, vlasnica OPG-a iz Varaždina.

-Prodajemo različite flance, od paradajza, paprika, zeljarica, poriluka, celera, peršina… Od začina prodajemo bosiljak, mažuran, timjen, origano, mentu, kadulju, kopar…Prodaja do sada ide dobro i zadovoljni smo. Cijene su samo vrlo malo više nego lani, pa su tako paradajzi između tri i četiri kune, paprike su lani bile dvije kune i ostale su po toj cijeni, zeljarice su lani bile kunu sada su kunu i pol, a začini su 10 kuna u teglicama, pojašnjava Biserka.

Dodaje i kako kupci različito reagiraju, neki tvrde da im je skupo, a neki da su čak prejeftini.

Jadranka Pribanić kaže da ako ima mali vrt, voli si uvijek posaditi ponešto povrća. Kupila je tikvice, volovsko srce, cherry rajčice i krastavce i napominje kako će uživati u sadnji.

Marija Mandić smatra da su cijene malo previsoke s obzirom na sveukupna primanja i troškove. Iako voli svo cvijeće ipak kupila si je viseće fuksije koje posebno obožava, jednu u tegli koju je platila 50 kuna, i nekoliko bez tegle po 15 kuna. S obzirom da ima vrt, kupuje i flance povrća koji joj nedostaju, budući da i sama sije sjeme i uzgaja ih.