[BLAGDANSKA KUHARICA] Za Veliki petak posna jela, ukusna pečenka za Uskrs

VIŠE IZ RUBRIKE

    Vrijeme da se ostanemo doma i Uskrs slavimo u krugu obitelji. Evo i prijedloga što kuhati za blagdane:

    Posna jela Velikog petka:

    Salata od hobotnice

    Potrebno: 1 kg hobotnice ( iz zamrzivača da omekša), balzamični ocat , 1 dcl maslinovog ulja, 1 svežanj mladog luka, 1-2 žličice kopra, sol

    Priprema: Nakon što ste otopili hobotnicu koja je bila u zamrzivaču kuhajte ju dva sata. Lonac skinite sa štednjaka, posolite vodu i neka odstoji 20 minuta, izvadite hobotnicu, ogulite joj kožu te narežite na kockice. Kad se sasvim ohladi dodajte nasjeckani luk, maslinovo ulje, obično ulje, ocat i sol. Promiješajte te pustite da malo odstoji, opet promiješajte i po potrebi dodajte začina.

    Napomena: po želji možete dodati dva kuhana krumpira narezana na kockice.

    Punjene pastrve

    Potrebno: 4 pastrve, 2 dcl ulja, 4 dag maslaca, 4 češnja češnjaka, 1 vezica peršina, sol, limunov sok

    Priprema: Pastrve pažljivo očistite, potom ih posolite i poprskajte limunovim sokom. Omekšanom maslacu dodajte nasjeckani češnjak, peršin i žlicu ulja pa sve dobro promiješajte. U svaku pastrvu stavite veliku žlicu pripremljene mješavine, a izvana ih dobro namažite uljem. Ispržite na tavi na dosta vrućeg ulja. Posložite pastrve s kuhanim slanim krumpirom kojeg ste prelili maslacem i posipali nasjeckanim peršinom i poslužite uz salatu divljeg radiča ili matovilca.

    Uskrsna jela:

    Uskrsni doručak – Šunka u kruhu

    Potrebno: 2 kg šunke, par klinčića, 2 glavice luka, 2 lista lovora, 4 žlice jabučnog octa, 1 kg brašna, 2 vrećice suhog kvasca, sol, 5 dcl vode

    Priprema: Šunku stavite u posudu s hladnom vodom i kuhajte 10 minuta (skidajući pjenu). Skinite sa štednjaka, neka odstoji pet minuta. Šunku izvadite i odrežite kožu pa ju ukoso zarežite po površini i tu utisnite par klinčića. Šunku vratite u posudu zajedno s lukom, lovorom, i octom i kuhajte dok šunka ne omekša.

    Brašno prosijte pa u njega umiješajte sol i kvasac i s malo vode zamijesite tijesto. Ostavite da odstoji na toplome 30 minuta i u njega umotajte šunku.

    Pecite na namašćenom limu oko dva i pol sata na 200⁰ C, a da tijesto ne dobije prejaku boju nakon jednog sata prekrijte ga folijom.

    Punjena jaja

    Recept se odnosi na šest kuhanih jaja. Važno je da prije punjenja jaja nadjev dobro izmiješate.

    Nadjev s tunjevinom: 10 dag usitnjene tunjevine, 1 žlica maslaca, 1 žlica nasjeckanih kapara

    Nadjev s paprikom: 1 nasjeckana crvena paprika, 1 žlica nasjeckanog mladog luka, 1 žlica majoneze sol, papar

    Nadjev sa senfom: 7 dag maslaca, 1 žemlja, 1 dcl mlijeka, 1 žutanjak kuhani, 1 žlica senfa, sol i papar

    Uskrsni ručak - Nadjevena pečenka

    Potrebno: 80 dag bifteka, 5 dag suhe slanine, 2 mrkve, 1 jaje, 2 kuhana jaja, 1 žlica senfa, 1 žličica paprike u prahu, peršinov list, sol papar, 3 žlice ulja, 1 dcl goveđeg temeljca ii juhu iz kockice, 1 žlica pšeničnog brašna, 3 kisela krastavca

    Priprema: dva veća odreska istucite batom pa posolite, poparite i izmiješajte s maslacem, kuhanim jajima i slaninom narezanom na kockice, nasjeckanim peršinom, senfom, crvenom paprikom, i solju. Premažite odreske tom smjesom. Mrkvu i kisele krastavce narežite po dužini na ploške i posložite preko smjese. Savijte odreske, povežite ih koncem, pirjajte meso dok ne postane mekano, maknite konac pa ga narežite na ploške. Umak zgusnite sa žlicom brašna i prelijte ga po narezanom mesu. Služite uz njoke i zelenu salatu.

    Desert - Uskrsna torta

    Potrebno: 8 dag brašna, sol, 7 dag krumpirovog škroba, 10 dag šećera, 5 jaja, 1 žlica ekstrakta vanilije, žlica likera od naranče, 4 žlice džema od malina

    Za glazuru: 1 limun, uskrsna čokoladna jaja, rastopljena čokolada, kandirano voće

    Priprema: Pjenjačom umutite jaja sa šećerom, dodajte malo soli, naribanu koru limuna. Tucite pet minuta dok smjesa ne bude pjenasta. Umješajte prosijano brašno, krumpirov škrob, ekstrakt vanilije pa ulijte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 ⁰ C 40 minuta, izvadite i pustite da se ohladi. Potom izrežite biskvit vodoravno na tri dijela i svaki namažite džemom rastopljenim u likeru.

    Rastopljeni šećer za glazuru s malo limunovog soka i 4 žlice vode. Prelijte glazuru po torti i zagladite lopaticom. Ukrasite šarenim čokoladnim jajima pa ohladite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

    Recepte pripremila Božena Regvart Muić