Najavljen program ovogodišnjeg Adventa u Karlovcu

Blagdani u promenadi počinju 15. prosinca uz Vesnu Pisarović, za doček 2024. nastupaju Begini i Učiteljice

VIŠE IZ RUBRIKE

Advent 2023.

Nastupaju još između ostalih Ivana Kindl i Funky Town, Singrlice, Magnusi, Black&White, Ivana Kovač, S'Wingover,   Gigsons, TS Merak, Soul Fingersi…

Čak 82 programa će se odvijati od 2. prosinca do 1. siječnja 2024. godine na 12 lokacija za vrijeme Adventa u Karlovcu, najavila je pročelnica za gospodarstvo Daniela Peris. Program je najavljen na konferenciji za novinare u Modrušanovom parku.

-Advent počinje u subotu, 2. prosinca blagoslovom vijenca i paljenjem prve adventske svijeće ispred Gradskog kazališta Zorin dom i svake subote u 18 sati palit će se svijeće do Božića, dodala je Peris. U tome će sudjelovati župni zborovi te svećenici iz gradskih župa.

Nakon paljenja prve adventske svijeće u danima koji slijede Peris je istaknula da je program pripremljen u gradskim ustanovama; Zorin domu, Muzejima grada Karlovca, Aquatici, a to su koncerti, predstave, radionice, buvljaci. Na Starom gradu Dubovcu u spomenutom periodu ulaz će biti besplatan. KUD Stative priprema radionice izrade božićnog nakita u prostorijama svog mjesnog odbora. Bit će obilježen i blagdan Hanuke paljenjem prve i zadnje svijeće.

-Ono što želim posebno istaknuti je svečano otvaranje Blagdana u promenadi 15. prosinca u 19.30 na Glazbenom paviljonu, gdje će nas dočekati Puhački orkestar grada Karlovca, a slijedi koncert Vesne Pisarović. U subotu u 15.30 očekuje nas 4. adventska utrka, čiji će start i cilj biti upravo ovdje kod Glazbenog paviljona, dodala je pročelnica.

Ovogodišnja atrakcija za najmlađe je prigodno ukrašena kupola u kojoj će se od 16. do 30. prosinca odvijati različite zabavne i edukativne radionice. Što se tiče glazbenog programa nastupaju još između ostalih Ivana Kindl i Funky Town, Singrlice, Magnusi, Black&White, Ivana Kovač, S'Wingover,   Gigsons, TS Merak, Soul Fingersi… Za doček Nove godine za zagrijavanje nastupaju Begini, a u 2024. će Karlovčane uvesti Učiteljice, uz ponoćni vatromet.

-Na samoj promenadi posjetiteljima će biti na raspolaganju adventske kućice s prigodnom street food ponudom i tradicionalnim jelima u slanoj i slatkoj varijanti te prigodna ponuda toplih napitaka. Na Adventu ćete naravno moći kupiti suvenire, rukotvorine i poklone za ovo doba godine, istaknula je Daniela Peris.

Za vrijeme Adventa, odnosno Blagdana u promenadi, od 15. do 31. prosinca klizanje na Gradskom klizalištu će biti besplatno. Za sve one koji žele avanturu agencija Croatia Open Land organizira vožnje helikopterom iznad Karlovca u društvo Djeda Božićnjaka.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Karlovca Stipo Adžaga je najavio da će i ove godine u sklopu Adventa biti održan Obrtnički božićni sajam, na kojem sudjeluje 11 obrtnika. Sajam traje od 15. do 17. prosinca, a u ponudi će biti prigodni pokloni i božićni ukrasi. U nedjelju 17. prosinca, zadnjeg dana Obrtničkog sajma Ceh frizera organizira reviju frizura na Glazbenom paviljonu,.

Turistička zajednica grada Karlovca ponovo organizira izbor najljepšeg božićnog izloga. Prijave su otvorene, rekla je direktorica Marina Burić, a kao i prethodnih godina glasanje na Facebook stranici Turističke zajednice odlučit će o najboljem. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada bit će 30. prosinca.

Karlovački Advent financijski podržava i Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije, a kako je rekao direktor Željko Fanjak, direktor upravo je Advent u Karlovcu, poticaj i primjer i drugim sredinama uz županiji da organizirati i svoje programe u blagdanske dane.

Zaključno je na konferenciji govorio gradonačelnik Damir Mandić.

-Meni osobno je ovaj naš karlovački advent baš onako prirastao srcu. Mislim da čuva i promiče onaj duh adventa i duh Božića, a to je druženje, zabava.. Uvjeren sam da će tako biti i ove godine i uvjeren sam da će sve Karlovčanke i svi Karlovčani odvojiti vrijeme i ovdje se družiti i pronijeti ono što mi u Karlovcu imamo, a to je da se znamo dobro družiti, dobro zabaviti i uživati u svome gradu i da će to biti poruka onima koji će doći van Karlovca, rekao je Mandić.

-Uvjeren sam da će upravo na ovome što je karlovački Advent donosio Karlovcu iz ovoga izrasti još zanimljivija manifestacija koja će biti ne samo turistički proizvod nego i jedan veliki, veliki prozor za Karlovac u svijet, poručio je zaključno gradonačelnik.

Točan raspored svih programa je može se pronaći na objavljena na web stranici www.adventukarlovcu.hr