Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde, štuje se i kao zaštitnik đakona, zidara, klesara, izrađivača lijesova i onih koji boluju od glavobolje

Blagdan Sv. Stjepana Prvomučenika ili Štefanje

VIŠE IZ RUBRIKE

    Blagdan Sv. Stjepana Prvomučenika ili Štefanje, u katoličkoj Crkvi slavi se 26. prosinca, drugog dana Božića i državni je praznik u Republici Hrvatskoj i brojnim drugim državama. Na taj dan se slavi novi početak, a običaj je da se odlazi čestitati Božić rodbini, prijateljima i susjedima.

    Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. O njegovom se životu malo toga zna, no zbog svog otvorenog propovijedanja Isusovog nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika oko 36. godine nakon Krista, bio je osuđen za bogohuljenje te je kamenovan do smrti. Pred Velikim je vijećem održao govor koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, pa su ga izveli izvan gradskih zidina i kamenovali.

    Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde. U našim je krajevima ovaj blagdan poznat pod nazivom Štefanje, a ujedno je i imendan svima koji se zovu Stjepan, Štef, Stipe, Štefica, Štefanija, Stephanie… Njegovo ime na grčkom jeziku znači 'kruna, vijenac', pa uz Stjepane i ostale varijante tog imena, imendan slave i Krunoslavi i Krunoslave.

    Sveti Stjepan štuje se i kao zaštitnik đakona, zidara, klesara, izrađivača lijesova i onih koji boluju od glavobolje. Stjepan Prvomučenik se u kršćanskoj ikonografiji prikazuje kao mladić u đakonskoj odjeći, držeći palmu kao simbol mučeništva u jednoj ruci, te kamenom u drugoj.