Prvi Karlovački

Blagdan je Velike Gospe

Autor: Sunčica Laić

15.08.2022

Vijesti

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se svake godine 15. kolovoza. Taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. godine.

Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.  Održavaju se procesije i festivali.

U Hrvatskoj je mnogo marijanskih svetišta, a među najpoznatija su svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, ono Majke Božje Trsatske na Trsatu, svetište Gospe Sinjske u Sinju, zatim svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, te svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Na području naše županije blagdan Velike Gospe tradicionalno se uz veliki broj vjernika proslavlja u župama Kamensko i u Novigradu na Dobri, te u svetištu Gospe od čudesa u Oštarijama.