Prvi Karlovački

Biseri županijskog turizma: Srce prirode, Etno park Ozalj i Štrudla by Bike

Autor: Marta Marinović

03.05.2022

Turizam

Prestižne nagrade, Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2021. godinu, osvojili su Srce prirode Srakovčić, Zavičajni muzej Ozalj- Etno park Ozalj i Štrudla by Bike. Srce prirode osvojilo je srebrnu povelju u kategoriji Tradicijska domaćinstva. Zavičajni muzej Ozalj- Etno park osvojio je brončanu povelju u kategoriji Ruralno turistički projekti, a Štrudla by Bike dobila je posebno priznanje za kreativan spoj cikloturizma i gastronomije. Kandidati su se natjecali u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Srce prirode Srakovčić – srebrna plaketa

Gospodarsko imanje Srce prirode Srakovčić smješteno je u Gorici Lipničkoj, nedaleko od Ribnika. Izgrađeno je na djedovini Ivana Srakovčića, uglednog karlovačkog ugostitelja. Gradnja i razvoj počeli su prije 15 godina, a otada svake godine pozicioniraju kao jedna od najpoželjnijih kontinentalnih destinacija za odmor. Nagradu za najbolji kontinentalni hotel osvajali su sedam puta.

-Svojim smo primjerom uvjerili ljude kako se u malom mjestu može puno napraviti. Ponosan sam što sam jedan od začetnika 365 dana turizma. Htjeli smo aktivan turizam tijekom cijele godine, a to smo i postigli, rekao je vlasnik Ivan Srakovčić.

Etno park Ozalj – brončana plaketa

Etno park djeluje u sklopu Zavičajnog muzeja Ozalj od 1985. godine. Zamišljen je kao otvoren muzejski prostor za organizaciju i provedbu različitih projekata.

-Ova nagrada nam je motivacija da povećamo turističku ponudu, dodao je ravnatelj ozaljskog muzeja Tomislav Bezjak.

Štrudla by Bike – posebno priznanje

Biciklisti koji dolaze u Jaškovo više od godinu dana uživaju u najslađoj ruti, koja je postala svojevrsni zaštitni znak ozaljskog kraja. Riječ je o Štrudli by Bike, koja je nastala potaknuta idejom hrvatskog blogera Dražena Breitenfelda. Jedinstveni je to projekt suradnje privatnog i javnog sektora. Financira ju OPG Kovač i obrt Žganjer.

-Zajedničkim smo snagama trasirali rutu, izradili logo, kartu, prve letke, tablu koja se nalazi u centru Jaškova. Prošle je godine Turistička zajednica područja Kup proširila projekt trasirajući još dvije rute. Tako sada imamo Štrudla by Bike Vrhovac i Žakanje, a u planu nam je još jedna ruta, rekla je vlasnica restorana Žganjer Lidija Žganjer Gržetić.

Suncokret ruralnog turizma Hrvatske dodjeljuju se devet godina, a ove je godine prijavljeno 138 projekata. Ocjenjivačka komisija trebala je odabrati 59 najboljih iz cijele Hrvatske. Po čemu su se izdvojili kandidati iz Karlovačke županije rekla je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i regionalni razvoj Dijana Katica.

-Izdvojili su se po očuvanju tradicije i njenoj promociji na jedan moderan način. Važan, presudan kriterij je broj posjetitelja, po kojem su se sva tri kandidata izdvojila usprkos korona-krizi, dodala je Katica.

Karlovačkoj je županiji želja aktivirati život i rad u ruralnim područjima. Turizam više nije sezonski, on živi 365 dana u godini, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

-Veseli nas velika koncentracija turističkih proizvoda i ponude. Možemo govoriti o cjelogodišnjem turizmu na širem ozaljskom području, a to nam je definitivno pokazatelj i vjetar u leđa u nastavak takvog puta, dodao je direktor Regionalne Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak.