Prvi Karlovački

Birač: Za razvoj poljoprivrede bitno udruživanje

Autor: Miloš Milovanović

28.07.2021

Politika

Grade Karlovče, prestani se sramiti termina – zadruga; pokaži inicijativu, a onda će imati smisla sve financijske injekcije koje ćeš davati, poručio je

Gradski i županijski vijećnik Nove ljevice Dimitrije Birač, odnedavno i član Odbora za poljoprivredu pri Gradskom vijeću na konferenciji za medije govorio je o problemima poljoprivrede u Karlovcu. Uz to osvrnuo se na najnoviju gradsku strategiju o razvoju te iznio neka moguća rješenja. U Strategiji o kojoj će se raspravljati na jesen ne daju se podaci potrebni za analizu i razrađivanje trendova u poljoprivredi. Izdvojio je četiri konkretna problema  s kojima se susreću poljoprivrednici na području Karlovca.

Prvi problem je da ne postoji jedan sustav otkupa proizvoda od malih poljoprivrednika. Smeta me što Grad ne gura inicijativu, nego očekuje da se oni sami organiziraju što je nedopustivo i tim ljudima treba pomoći bilo kakvom formom udruživanja; zadrugom, OPG-om, kooperacijom i sl. Drugi veliki problem je vrlo kompliciran proces  kada država daje svoje zemljište u zakup lokalnoj zajednici, a ona onda  dalje u zakup raznim interesentima. Treći problem je da se poticaji daju prema površini zemljišta, a ne prema količini proizvoda i tu nastaju razne malverzacije. I četvrti problem je taj što kod niza privatnih poljoprivrednika imamo neriješeno pitanje vlasništva, naveo je Birač i iznio prijedlog rješenja.

Grad Karlovac može biti inicijator rješavanja ovih problema; da se riješe „papiri“, sustav otkupa, infrastruktura, da se s državom pojednostavi proces davanja zemljišta u zakup. Grad mora pod hitno raditi novu Strategiju ruralnog razvoja, razraditi tematiku i podatke kako bi se poljoprivrednicima  pomoglo konkretno, a ne deklarativno.

O konceptu pametnih sela na pressici je govorila Anja Smoljak. Pametna sela su inicijativa Europske unije, pokrenuta kako bi se spriječilo iseljavanje stanovništva iz ruralnih u urbana područja. Od koncepta pametnih sela najviše će koristi imati lokalno stanovništvo i poljoprivredni proizvođači. Ruralna područja Hrvatske bogata su prirodnim ljepotama, a primjenom ovakvog modela moći će se unaprijediti infrastruktura koja će značajno podići kvalitetu života i atraktivnost ruralnih područja. Krajnji cilj je podizanje kvalitete života za stanovništvo ruralnih područja, sadržaja za posjetitelje i jačanje gospodarstva.

Poruka Gradu je da se  na neki način prestane sramiti toga da je za razvoj poljoprivrede bitno udruživanje. Dakle, hoće li se to zvati zadruga, što znamo da je velikom dijelu gradske politike mrski termin, premda zadruge postoje u svijetu ili će se zvati nekako drugačije; ovog puta je manje bitno. Bitno je da se ljudi mogu udružiti, da mogu na bilo koji način dijeliti mehanizaciju, da mogu zajednički plasirati proizvode i da na taj način zapravo sebi osiguraju neprekinuti lanac financiranja. Grade Karlovče, prestani se sramiti tog termina, pokaži inicijativu, a onda će imati smisla sve financijske injekcije koje ćeš davati u idućem razdoblju, zaključio je Birač.