Prvi Karlovački

Birač: UPU Luščić – centar je megalomanski i u raskoraku je između stvarnosti i potreba grada

Autor: Miloš Milovanović

26.01.2022

Politika

Apeliram na gradsku vlast da stane na zemlju i da prihvati  savjet i sugestije naših arhitekata i da bude realan plan, poručio je

Ispred Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Novom centru konferenciju za medije održao je gradski vijećnik Nove ljevice Dimitrije Birač. Povod je sjednica karlovačkog Gradskog vijeća koja će se održati 3. veljače, a na njoj bi trebao biti usvojen Urbanistički plan uređenja Luščić – centar.

Taj urbanistički plan mi se čini megalomanskim; mislim da je to  jedan raskorak između stvarnosti, potreba grada i ono što su u nekim uredima te komunikacijskim vezama dogovorili vladajući, ustvrdio je na početku Birač.

Govoreći o samom kontekstu u kojem se on donosi Birač je mišljenja:

Ako se pogleda Generalni urbanistički plan Karlovca vidi se da postoji obveza za izradu 40 UPU-a i još četiri do pet DPU-a. Meni je glavni problem što  sam Grad Karlovac unaprijed  nije odlučio donijeti urbanističke planove uređenja, nego čeka da se eventualno pojavi neki investitor i onda donese urbanistički plan uređenja. Dakle, ne ide se planski, nego se ide ex post, odnosno kada se netko već dogovori i logično da onda u tom slučaju ne možete dobiti ono što želite za razvoj grada, nego htjeli – ne htjeli investitor uređuje situaciju. Tako smo imali situaciju da je Opel Rudman prije donošenja UPA kupio parcelu i na tom prostoru, gdje je javna i kulturna namjena, postavio auto salon, kaže Birač te upozorava:

Bilo bi dobro da se Grad pozabavi, a imamo domaće pameti itekako, da donese urbanističke  planove na način da se onda usmjeravaju budući investitori. Najveći dio već donesenih planova određuje ili uređenje groblja ili uređenje poslovnih zona, no ono što nedostaje su stambene zone. Nemate razvojne , prostorne planove za rješavanje stambenog pitanja. Imate sada na Švarči prekrasnu Ulicu  Ljudevita Rossija gdje su se počele raditi kuće, no Grad se nije uključio u to,  pa imate  infrastrukturu koja je prateća  i koja je zastarjela i nije dovoljna. A to vam se događa zato jer imate takav točkasti razvoj, ističe Birač.

U nekim gradovima i općinama u Hrvatskoj, dodaje Birač, već je počela parcelacija zemljišta kako bi se omogućilo mladim obiteljima da imaju gdje izgraditi kuću ili da investitori imaju gdje izgraditi stambene zone  koje nisu samo za mlade, nego i za starije.

Podsjetio je kako je prije 10-tak godina već bio donesen DPU Novog centra te je tada sve bilo planirano; od šetnice, parka, podzemne garaže, vidikovci itd.

Od toga danas nema ništa. Ono što me tu brine je da je Grad Karlovac donio DPU koji je manji i jednostavniji od urbanističkog plana uređenja, a u 15 godina nije uspio niti jednu stvar provesti. I sada se stvara urbanistički plan  uređenja, s potencijalnim bazenom, dva hotela, osam – devet – deset nebodera, tko to može ispoštovati, kaže.

U svim pogledima plan je u raskoraku s potrebama grada Karlovca, tvrdi Birač, te još jednom ističe kako bi bilo dobro poslušati struku da plan bude bliže realnosti te da sve bude riješeno jednim promišljenim planiranjem.

Političke odluke urbanističkih planova moraju biti u skladu sa stvarnošću. Apeliram na gradsku vlast da stane na zemlju i da prihvati  savjet i sugestije naših arhitekata i da bude realan plan. I da se ne dogodi ono što se dogodilo s DPU Novi centar, u kojem za 10 godina ništa nije napravljeno, zaključio je Birač.

Foto: M. Stojaković