Prvi Karlovački

Birač: Radnicima treba podrška politike u borbi za njihova prava

Autor: Ksenija Begović

19.06.2020

Izbori

Neradna nedjelja i praznici u trgovini bili su tema današnje konferencije za medije Dimitrija Birača iz inicijative Za radnički Karlovac. Birač je i kandidat za Hrvatski sabor na koalicijskoj listi Možemo-Nova ljevica-Radnička fronta-Orah-ZGN-ZG.

Jednostavno rečeno, radnice i radnici u trgovini godinama preko sindikata traže neradnu nedjelju u trgovini. Pitanje o tome rade li sindikalna rukovodstva dobro ili ne, efikasno ili ne – u ovom trenu je pitanje od manje važnosti. Najbitnije je postaviti problem, a on je u tome da radnice i radnici žele provesti slobodan dan baš u nedjelju jer je taj dan u najvećoj mjeri slobodan i za njihove obitelji, prijatelje, konstatirao je Birač i dodao kako je iznos za dodatni rad nedjeljom u trgovini mizeran,  šest, sedam kuna ili 20-ak posto na satnicu.

Po Biraču rješenje je zakonom zabraniti  rad nedjeljom i praznicima u trgovini, osigurati kolektivne ugovore za radnice i radnike u trgovini te u međuvremenu  povećati dodatak za rad nedjeljom, praznicima i za noćni rad na barem 100 posto.

Dimitrije Birač je mišljenja da je za promjene potreban angažman politike.

Ako karlovačke radnice i radnici vide da politika zaista iskreno i bez fige u džepu stoji iza njih, ako oni vide da ta politika zapravo intervenira prema nesposobnim sindikalnim liderima i pokušava naći zajednički jezik radnika i sindikata, a onda i te ukupne zahtjeve artikulirati prema institucijama, siguran sam da će i radnici pokazati volju i interes za suradnju. Zašto bi sada oni ulazili grlom u jagode, kad riskiraju otkaz, a da se ne postigne ništa?

Prema tome, neposredni zadatak politike u ovom pitanju je angažman kod pitanja neradne nedjelje i zaštite radničkih prava. Zajedno s radnicima i radnicima, neovisno o sindikalnom  članstvu, vidjeti sto se može učiniti da sindikalna rukovodstva budu efikasnija, da se organiziraju sastanci na temelju kojih će se artikulirati i usmjeriti njihovi zahtjevi.

Ovo su pitanja kojima se ja definitivno želim baviti i smatram da je to sposobna i koalicija na čijoj sam listi, poručio je Birač.