Prvi Karlovački

Birač o zapuštenom zemljištu u Matoševoj 46a: “Apeliram na Grad da dogovori kupnju i planira gradnju stanova”

Autor: Sunčica Laić

15.03.2022

Politika

Zapušteno zemljište u Matoševoj ulici 46a u Luščiću bila je tema konferencije za novinare koju je danas održao vijećnik Nove ljevice Dimitrije Birač.

Davne 1991. tadašnja Općina Karlovac prepustila je zemljište stambenoj zadruzi Jugoturbina na k.č.2203 (Karlovac II) radi izgradnje stambene zgrade. Sve ostale susjedne čestice, njih 10-ak u vlasništvu su Grada Karlovca. Do danas na toj čestici ništa nije izgrađeno, a pravni sljednik je udruga u likividaciji KA-STAN. Od njihove strane je bilo pokušaja dogovora s Gradom prije više godina, ali bez uspjeha, istaknuo je Birač.

Početkom 2010. godine, kako navodi, zadruga KA-STAN komunicirala je s APN-om i dala je prijedlog da se to zemljište proda, te da se dogovori poticana stanogradnja.

-APN se obratio tadašnjem gradonačelniku Damiru Jeliću koji je decidirano odbio taj prijedlog iz razloga što je Karlovac tada već imao prijedlog za Švarču i stambenu izgradnju na Dubovcu, ističe Birač dodavši kako je to bila kratkovidna odluka političkog vrha HDZ-a i Grada Karlovca. U ovim trenucima kada je pitanje stambene izgradnje u Karlovcu krucijalno, kako navodi, ovakva šansa ne smije se propustiti, a vezano uz donošenje Urbanističkog plana uređenja Luščića.

Podsjeća kako je tada trebalo biti izgrađeno 145 stambenih jedinica, te da se sada vjerojatno ne može izgraditi toliko, ali  da je više od 100 stambenih jedinica moguće izgraditi. Ujedno ističe kako je u Karlovcu ogromna potražnja za stanovima, a nedovoljna proizvodnja stambenih jedinica.

-Apeliram na Grad Karlovac da ne odmahuje rukom, nego da se zainteresira za ovo zemljište i stupi u kontakt sa stambenim zadrugom KA-STAN, da dogovori kupnju i da onda planira na njemu gradske ili državne stanove, ovisno o dogovoru s državom, te da na taj način utječe na tržište stanova, da pokuša stabilizirati cijenu stanova i da gleda na demografski razvoj, poručio je Birač. Dodao je i kako je nužno znati koliko otprilike stanova nam treba, kolike su demografske projekcije rasta i koliko to iziskuje izgradnje novih stanova i pod kakvim uvjetima.