Prvi Karlovački

Birač o skelama

Autor: Ivica Pilaković

01.07.2022

Karlovac

U medijima je opet aktualiziran problem sa skelama, od kojih su ‘najpoznatije’ one prije mosta na Baniji u Gajevoj ulici, započinje svoje priopćenje gradski vijećnik Dimitrije Birač.

-Hoće li i može li Grad riješiti ovaj problem te što učiniti da sami vlasnici saniraju štetu i/ili plate skele? Ova pitanja bila bi važna za neku drugu vlast. Međutim, trenutna vlast ima jednostavnu ekonomsku (klijentelističku?) logiku. Ona je sljedeća: U listopadu 2018. Grad daje tvrtki “Izgradnja Marinković d.o.o.” potporu u iznosu 26.800 kuna. Ovoj tvrtki to je “pomoglo da nabavimo jedan dio opreme. Uložili smo taj novac u skele i u oplate. To je bio jako dobar program i hvalevrijedno, jer nama poduzetnicima omogućavaju da lakše dođemo do nekih materijala i opreme koji su nam potrebni da možemo konkurirati na tržištu.“, poručuje Birač.

U nastavku kaže sljedeće:

-Nakon određenog vremena ista tvrtka biva odabrana “direktnim kontaktom s više potencijalnih izvođača i odabirom onih (!) tvrtki koje su u datom trenutku imale skele na raspolaganju i mogućnost odmah izvršiti radove…” (citat dokumenta iz Grada). Pogađate, tvrtka koja je odmah imala “skele na raspolaganju” jest “Izgradnja Marinković” i to za ulice Lj. Gaja 1, 3 i 20, P. Preradovića 2, D. Jarnević 1, Banija 19 i 22, I. Banjavčića 26, M. J. Šporera 12a, F. Prešerna 7 – panel , Lj. Gaja 17 – panel – u iznosu 131.187,50 kuna.

Riječju, logika Grada je: daj novce tvrtki A da kupi skele > izaberi tvrtku A zato što ima skele na raspolaganju > tvrtka A iznajmi skele za sedam (7) puta veći iznos Gradu > svi sretni i zadovoljni jer se na statusu quo zarađuje novac, iako imovina propada, zaključuje Birač svoje priopćenje.