Prvi Karlovački

Birač o problematici mještana Turnja: „Građanima ne curi samo voda, nego i strpljenje“

Autor: Sunčica Laić

10.02.2021

Politika

Na problematiku pojedinih mještana Turnja vezanu uz vodoopskrbu i vodomjere osvrnuo se danas Dimitrije Birač, predsjednik karlovačkog ogranka Nove ljevice.

Naime, kaže kako je dobio pritužbe da tamošnjem mještaninu koji živi sa ženom i dvoje male djece čija je kuća zadnja u nizu, dolaze računi s višom potrošnjom vode nego inače, a da im se stvarna potrošnja nije toliko povećala, te sumnjaju da je cijev negdje napukla i da dolazi do curenja vode. Ovu su činjenicu, kako napominje, početkom prosinca 2020. godine utvrdili i u samoj tvrtki Vodovod i kanalizacija.

Inače, čak pet vodomjera s priključcima okolnih mještana je na jednom mjestu i to uz kuću Darka Cindrića.

-Jedan od priključaka je od vlasnika kuće, a svi ostali su od susjednih kuća koje su raštrkane, s time da je jedna nekih 200-tinjak metara udaljena od samog priključka. A prema propisima ViK-a priključak bi trebao biti udaljen najviše 10 metara od svake kuće.

Glavni problem je što sve te cijevi idu ispod zemlje, odnosno ispod betoniranih dvorišta koja su rađena prije 40-ak i više godina, a nitko nije regulirao ni tada ni zadnjih 30 godina od strane Vodovoda i kanalizacije kako će se one provući. Rješenje postojećeg problema jest da se postavi cijev u susjednu ulicu koja bi bila priključena na glavni cjevovod, a gdje su smještene spomenute kuće. I onda bi se na taj „sporedni“ cjevovod mogle spojiti te kuće. Ovako navedeni mještani ne mogu sami naći mjesto puknuća niti je njihovo da popravljaju i raskopavaju susjedima beton. Nakon opetovanih molbi i pisama, Vodovod je na kraju pristao napraviti projekt u sklopu kojega će se napraviti jedan cjevovod što će biti za nekih osam mjeseci.

Ovom konferencijom želim uputiti javni apel da to i urade. Da to ne bi ostalo samo na obećanju i da to ne bi samo ušlo u plan za 2021. godinu, pa onda za 2022. i tako unedogled, napominje Birač.

Poručuje i kako bi lokalna politika trebala promijeniti viziju poslovanja gradskih firmi.  Stoga će se, kako navodi, ukoliko dođe do promjene vlasti zalagati za „politiku otvorenih poslovnih knjiga“.

-To znači da se Karlovčankama i Karlovčanima moraju podastrijeti svi poslovni podaci lokalnih poduzeća koja su zapravo i njihova poduzeća. Tako bi svi građani imali puni uvid što se događa, na koji način te tvrtke posluju, jer čujemo svako malo da dolazi do pucanja ne samo onih cijevi starih 50 i više godina, nego cijevi koje su rađene zadnjih desetak godina, a to možda znači da su na javnim natječajima birane najjeftinije firme i kooperanti u što ne mogu sada ulaziti jer nemam informacije, kazao je Birač.

-Moja politička vizija ide za jačanjem gradskog sustava i gradskih firmi kako bi ponudili kvalitetnije i jeftinije usluge i proizvode, a da istovremeno udovolje interesima građana. Tako da se djelovanje gradskih firmi i interes Karlovčanki i Karlovčana međusobno uključuju i nadopunjuju, a ne kao do sada, da su sukobljeni i da firma može profitirati jedino na njihovu štetu, navodi između ostalog Birač.

Foto: Miroslav Stojaković