Prvi Karlovački

Birač o ograđenom prostoru u Nazorovoj: “Bio bi zločin ovdje sagraditi neboder od 20 katova – kad će biti raspisan natječaj?”

Autor: Sunčica Laić

31.08.2022

Karlovac

Gradski vijećnik Nove ljevice, Dimitrije Birač održao je danas konferenciju za novinare na temu urbanističkog natječaja i izgradnje nebodera u Nazorovoj ulici.

-U produžetku Nazorove ulice kod pothodnika trebao bi niknuti neboder. Zadnjih devet godina se špekuliralo da će tu biti kino dvorana, pa neki ugostiteljski sadržaji, pa nakon toga podzemna garaža, neki stanovi, pa onda na kraju i neboder. Prvo pitanje koje bih htio uputiti Gradu jest što je sa natječajem koji je bio dogovoren prije tri godine. Kada će biti taj natječaj, hoće li biti sada u jesen i kakav natječaj uopće možemo očekivati?

Investitor je tražio da se izbaci obaveza urbanističko-arhitektonskog natječaja,  ali on još treba otkupiti veći dio zemljišta kako bi spojio tu građevnu buduću česticu, tako da ovo nije samo situacija privatnog vlasnika koji može raditi isključivo što god on želi.

Kada sam razgovarao i s arhitektima i kada se gledaju i zapisnici s rasprave, nije problem neboder kao takav, problem je njegova lokacija, da tako kažem silovanje prostora gdje bi ovdje trebala izrasti gromada sa 20-ak katova, 80 metara visoka koja se jednostavno ne uklapa u prostor. Problem je što ovdje i dalje imamo privatni interes koji čini mi se Grad ne pokušava iskontrolirati gledajući svoj javni interes.  Ja bih radije ovdje vidio, ono što je bilo namijenjeno raznim prostornim planovima zadnjih desetljeća, trg, jedan otvoreni prostor, jer nalazimo se na spoju starog i novog dijela grada i logično je da tu bude jedan trg, a ako se i gradi neka građevina da onda bude do visine do četiri, pet katova kako bi se lakše uklopila u ovaj prostor. Da mogu biti i podzemne garaže, ali da bude javna namjena. Predložio bih i da Grad razmisli o druge dvije lokacije o kojima bi razgovarali sa samim privatnikom. Prva lokacija je kod rotora kod Suda gdje posljednjih 50 godina postoji idejno rješenje da bude neboder, a druga lokacija koju ne bi trebalo tek tako zanemariti i koja je postala aktualna zadnjih mjeseci, a postoji u planovima od prije četrdeset, pedeset godina, to je zemljište kod bare (jezerca). To su izvorno trebali biti temelji, iskopana je rupa za treći neboder i tu se može razmisliti o relokaciji, kazao je između ostalog Birač.

-Molim Grad da što prije javi kada će biti taj natječaj i da se zaista pripremi, a ne kao što je bilo do sada, investitor nešto zatraži, Grad mu to da, neka mala pobunica je i onda investitor napravi svoje. Bio bi zločin ovdje staviti takav neboder od 20 katova. Čudno je zašto je sami investitor odlučio tih šezdesetak stanova napraviti na način da digne neboderčinu umjesto da zgradu napravi u potpuno drugačijem obliku. Puno je pitanja, a malo odgovora, a bojim se da ovo tipično privatno-javni ili javno-privatni interes neće dobro završiti ako se Grad više ne angažira, zaključio je Birač.

Uglavnom, kako se može vidjeti, unutar tamošnjeg ograđenog prostora zapuštena je šikara, puno je raznog otpada, a kako je izjavila jedna od stanarki susjedne zgrade, taj zapušteni prostor sada služi kao javni WC iz kojeg se prema stanarima šire neugodni mirisi.